Tysk katalogselskap lurer norske firmaer

Et tysk nettkatalogselskap lurer norske firmaer med brev som ser ut som om det kommer fra Brønnøysundregistrene.

– Det er ganske profesjonelt utformet, så det kan se ut som om det er fra Brønnøysund, sier rådgiver Anne Dybo i Økokrim til TV 2.

Økokrim er godt kjent med det tyske selskapet og fremgangsmåten det bruker for å loppe norske bedrifter. Også tidligere har det vært flere norske medieoppslag med påstander om at selskapet bedriver katalogsvindel.

– Vi har vært i kontakt med tysk politi, og de sier «ikke betal», sier Dybo.

Grete Aschim, som driver et enkeltmannsforetak, er blant dem som har blitt lurt. Hun fikk et brev hun trodde var fra Brønnøysundregistrene, og gjorde som avsenderen ba om: Fylte inn informasjon om sitt eget firma.

– Det står «offentliggjøring av foretak i 2010 i Foretaksportalen Norge». Så jeg tenkte at dette må være et eller annet offisielt papir, og jeg tenkte at jeg bare måtte registrere og sende inn, sier Aschim.

Aschim hadde imidlertid ikke lest det som sto i liten skrift, der det sto at hun ved å registrere seg, takket ja til å kjøpe en annonse i katalogen. Dermed fikk hun en regning på 8.000 kroner fra det tyske selskapet.

Foretaksportalen Norge har så langt ikke villet kommentere saken overfor TV 2, og sier at en kommentar først vil kunne komme neste uke.