Advarer mot «verdiløs» patentregistrering

Patentstyret har anmeldt aktører de mener lurer bedrifter til å betale for en verdiløs merkevareregistrering på nettet.

Patentstyret advarer mot de to nettsidene merkeregisteret.no og varemerkekontoret.no, som de mener lurer kundene, skriver Dagens Næringsliv.

– Særlig mindre bedrifter, som ikke har et profesjonelt apparat rundt seg, blir forledet til å betale for det de tror er en varemerkebeskyttelse. Vi er de eneste som har myndighet til å innvilge slik beskyttelse, så vår vurdering er derfor at det er verdiløst å betale for en slik registrering, sier avdelingsdirektør Bernt Boldvik i den offentlige etaten Patentstyret.

Selskapene lokker med beskyttelse av bedriftens immaterielle verdier og tilbyr registrering til en lavere pris enn Patentstyret, som nå har anmeldt selskapene som står bak nettsidene, til Økokrim.

– Hvis man registrerer et merke som allerede er beskyttet som varemerke, og bruker dette aktivt, kan det utløse erstatningssøksmål, sier informasjons- og markedssjef Otto Shcarff i Patentstyret.

Tom Vatland, som sitter i ledelsen for selskapene bak merkeregisteret.no og varemerkekontoret.no, stiller seg uforstående til kritikken fra Patentstyret.

– Vi kan ikke se hva som er ulovlig med å tilby en nettjeneste som bidrar til innarbeidelse av merker ved bruk av moderne informasjonsteknologi. Skulle likevel Økokrim komme med pålegg eller kritikk, vil vi uten tvil rette oss etter dette, sier han til DN.