Usikkert om Europa sier sannheten

Resultatet av den europeiske banktesten er egnet til å skape tillit til bankvesenet. Men det gjenstår å se om testene faktisk forteller sannheten, mener økonomiprofessor.

Professor Thore Johnsen ved Norges Handelshøyskole er forsiktig med å konkludere om betydning av stresstestene som det europeiske bankvesenet har vært utsatt for. Det er det ikke mulig å gjøre før vi kjenner styrken i testene og hvor harde prøvelser bankene er blitt utsatt for, mener han.

Sju av 91 europeiske storbanker strøk på testen. Det er omtrent som ventet i markedet og blant analytikerne. Men resultatet sier egentlig lite om hvor solide europeiske banker er, fordi enkelte lands myndigheter kan se seg tjent med at det skapes tillit til bankene – selv om grunnlaget kan være svakt.

– Parfymert budskap?
– Spørsmålet er om dette er parfymerte og polerte budskap for å berolige og skape større trygghet i interbankmarkedet, sier Johnsen til NTB.

Kort tid etter at resultatet ble lagt fram fredag kveld, var det ikke mulig for ham å gi svaret på sitt eget spørsmål. Men han poengterer at også norske banker vil bli rammet hvis tilliten i interbankmarkedet synker og bankenes innlånsrente stiger.

– Da vil lånekostnadene til norske kunder med flytende rente, samt nye lånekunder, stige sier han.

Bankene henter sin viktigste finansiering ved å låne av hverandre. Hvis tilliten er lav, skyter innlånsrenta i været. Det vil uunngåelig få ringvirkninger til utlånsmarkedet, også i Norge.

– Styrker tilliten
Bankanalytiker Pål Ringholm i First Securities mener utfallet av stresstesten er med på å underbygge tilliten bankene imellom. At sju banker strøk testen er færre enn man ventet.

– Utfallet er bedre enn fryktet. Det er ingen påtakelig fare for at det skal drive opp lånekostnadene, sier Ringholm.

Også økonomiprofessor Ola Grytten karakteriserer resultatet av stresstestene som gode nyheter for Norge. Norske bankkunder trenger ikke frykte rentehopp med det første, tror han.

Nordea var den eneste banken med virksomhet i Norge som ble testet. Konsernsjef Christian Clausen konstaterer at banken kom godt ut av det.

– Nordea er sterk og solid med en kjernekapital som praktisk talt ikke er berørt og vil gå med overskudd selv under det mest pessimistiske scenariet. Dette bekrefter resultatene av tidligere stresstester som både vi og eksterne organisasjoner har foretatt, sier konsernsjef Christian Clausen i Nordea.