Nedbørsrekorder faller på Vestlandet

Vestlandet har fått en særdeles fuktig julimåned. Ikke bare er flomvarsler sendt ut, men nedbørsrekordene står for fall – den ene etter den andre. Men helgen skal bli bra!

 

Minst 14 målestasjoner på Vestlandet har satt nye døgnrekorder for julinedbør det siste døgnet. Briksdal i Stryn slettet en nedbørrekord fra 1921.

Med 66,2 millimeter nedbør mellom klokken åtte onsdag og klokken åtte torsdag flyttet målestasjonen Briksdal rekorden fra 28. juli 1921 med nesten 17 millimeter. Den tidligere rekorden var på 49,5 millimeter, ifølge Adresseavisen.

Nedbøren tilsvarer 80 prosent av det som normalt kommer i løpet av hele

juli.

Mer regn

Det ventes mye regn i Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal før helgen. Små og middelstore vassdrag i området kan komme opp i nivået for middelflom. Brevassdrag er spesielt utsatt, går det fram av opplysninger fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Vannføringen ventes å kulminere i løpet av torsdag eller fredag.

Det er likevel knyttet stor usikkerhet til hvor mye nedbør som kommer, og vannføringsutviklingen vil være bestemt av dette.

NVE har også sendt varsel om større vannføring i vassdrag i indre strøk av Troms og Finnmark de kommende dagene.

Stort sett pent

Trøsten får være at helgevarselet fra Meteorologisk institutt går ut på stort sett pent vær østafjells, på Sørlandet og på Vestlandet.

– Det ser i det hele tatt ut til å bli en fin helg i Sør-Norge, sier vakthavende meteorolog Mette Skjerdal ved Meteorologisk institutt til NTB.

For Trøndelag er utsiktene for en fin sommerhelg også gode. Langs kysten av Troms og Finnmark vil det komme en del nedbør, mens Nordland får stort sett pent vær.

Fredag er det varslet sterk vind la