Fascinerende, men farlig

Like bortenfor hytteterrassen sildrer til vanlig en liten bekk, stille og fredelig. Men etter alt regnværet som har kommet inn over landet de siste dagene, er den lille bekken blitt til en frådende foss. Målebegeret på terrassen viser vannmengdene som kommer fra himmelen. Det tømmes regelmessig. I løpet av et par døgn er det kommet mer enn 100 millimeter ¬noe som tilsvarer en måneds nedbør på Nordmøre. Vannmagasinene fylles – og strømprisen går ned. Det må ikke glemmes i all begredeligheten. Men belastningene på infrastruktur og humør er selvsagt til å ta og føle på.

 

I slike perioder kan det være stor risiko å ferdes langs mange veier. Det går mer enn 1 000 ras langs norske veier i året, melder Statens Vegvesen. I slike regnfylte perioder er faren for ras overhengende mange steder. Man skal også være forsiktig med å gå for nært frådende elever. Mange tiltrekkes av naturkreftene, men man skal vokte seg vel. De er ikke til å spøke med.

Når man opplever så store nedbørsmengder som vi har hatt de siste dagene, ser vi også hvor viktig det er med vedlikehold. Blir ikke stikkrenner, kummer og rør sjekket, kan selv små vannmengder i løpet av kort tid grave ut en vei.

Ellers er faren for skogbrann totalt fraværende i vårt område for øyeblikket. Men all nedbøren gjør jo sitt til at landet gror igjen.

Nå er nedbøren som vi får her i landet som ingenting å regne i forhold til de problemer mange andre områder i verden sliter med. Mange følger daglig med i det som nå skjer med flommen i Kina – og mange ingeniører som har beregnet og bygget kjempedammen Tre Kløfter biter nok ekstra negler. Holder dammen for de enorme vannmassene som kommer?

Men i følge yr.no går vi mot bedre tider. Mange ser nok frem til at sola kommer slik at både land og folk kan tørke opp igjen.