Millioner i ubrukt bostøtte

Over 70 millioner kroner som skulle gå til statlig bostøtte står ubrukt hver måned. Trolig er mange ikke klar over at de har rett til støtte.

 

Fakta om bostøtte

*Alle over 18 år kan søke bostøtte med unntak av studenter uten barn og studenter uten lån fra Statens lånekasse og personer i førstegangstjeneste/siviltjeneste.

*Den som er under 18 år og har egne barn kan søke.

*Studenter uten barn kan også søke dersom studiet er et ledd i et offentlig program for arbeidskvalifisering.

*Boligen må være godkjent for helårsbruk og være en selvstendig bolig med egen inngang.

* Boligen må også ha baderom og toalett, hvilerom og mulighet til matlaging.

*Det gis ikke bostøtte til fritidsboliger.

(Kilde: Husbanken) (©NTB)

Da regjeringen for ett år siden utvidet bostøtteordningen, ble det beregnet at om lag 50.000 nye husstander ville komme inn, men foreløpig er det registrert bare 18.000 nye søkere.

– Gjennomsnittlig bostøtte er 2.190 kroner per måned. Det er derfor snakk om betydelige beløp som folk går glipp av og som kunne gjort hverdagen enklere for mange. Vi har grunn til å tro at det fortsatt er store grupper som ennå ikke har fått med seg at bostøtteordningen er utvidet, sier boligpolitisk rådgiver i KS, Christian Hellevang.

Stort informasjonsbehov

Kommunenes interesseorganisasjon, KS, er bekymret over at man fortsatt er langt fra målet om 50.000 nye bostøttemottakere og mener det er behov for en bred informasjonskampanje, slik at grupper som i dag ikke har kunnskap om at de har rett til bostøtte blir klar over sine rettigheter. Samtidig roser Hellevang Husbanken og kommunene for å gjøre ordningen kjent.

Husbanken mener også at det er nødvendig å skape mer blest om bostøtteordningen.

En landsomfattende undersøkelse som InFact utføre for Husbanken for en tid siden, viste at 35,8 prosent i aldersgruppen 25 til 39 år ikke kjente til den statlige bostøtten.

Husbanken har drevet et omfattende informasjonsarbeid om endringene som trådte i kraft 1. juli 2009.

Fattigdomstiltak

Utvidelsen av bostøtteordningen var et tiltak i kampen mot fattigdom. I fjor kostet ordningen 2,9 milliarder kroner og i år er den beregnet å koste staten 3,6 milliarder kroner.

Kommunene og Husbanken samarbeider om ordningen, kommunene registrerer søknader mens Husbanken fatter vedtak og utbetaler bostøtten. Det er i kommunenes interesse at alle som har krav på støtte søker og får støtte. Bostøtten fører til at kommunene får redusert sine utgifter til økonomisk sosialhjelp.