Harald Langemyhr benekter bedrageri

Firmaet Byggmester Harald Langemyhr er tiltalt for å ha bedratt Oslo kommune for over 18 millioner kroner. Byggmesteren selv mener han ikke har gjort noe galt.

 

– Harald Langemyhr stiller seg uforstående til politiets tiltale og ser fram mot rettssaken hvor han vil renvaske seg, sier advokat Bjørn Stordrange som representerer byggefirmaet.

Det er selskapet Byggmester Harald Langemyhr AS i Tønsberg, daglig leder Harald Langemyhr selv og en ansatt i firmaet som er tiltalt. Bakgrunnen er forhold knyttet til fakturering av Oslo kommune og forholdene for de ansatte da selskapet sto for oppussing av Økern sykehjem i Oslo i 2008.

Politiet mener Langemyhr har forledet ansatte i Oslo kommune til å utbetale nesten 30 millioner kroner for arbeid som er beregnet å skulle koste bare 11,5 millioner.

Henlagt for tre

– Tiltalebeslutningen er i formiddag forkynt for Harald Langemyhr og dermed også for selskapet, skriver Oslo politidistrikt i en pressemelding tirsdag.

Politiadvokat Frank Grimstad Jensen sier til NTB at tre andre personer som opprinnelig også var siktet, har fått sine saker henlagt.

Opprullingen skjedde i kjølvannet av at flere medier avslørte kritikkverdige boforhold, og det som trolig var lovstridig avlønning av polske bygningsarbeidere, i Oslo og Tønsberg våren 2008. Harald Langemyhr ble senere på våren siktet for grovt bedrageri og forsøk på bedrageri overfor Oslo kommune og for brudd på arbeidsmiljøloven.

I juni 2008 ble han pågrepet og satt varetektsfengslet i fem uker mens politiet etterforsket saken.

– Etterforskningen har vært omfattende siden politiet startet etterforskning av Langemyhr våren 2008. Blant annet har byggteknisk sakkyndige fra SINTEF vurdert arbeidet og tiden som er brukt for å estimere det angivelige bedrageriet. To revisorer fra politiet har jobbet full tid i to år med regnskaper og timelister, forklarer politiadvokaten.

16 uker i retten

– Saken sendes til berammelse for Oslo tingrett snarest, og politiet vil be om at det settes av inntil 16 uker til behandlingen i retten, skriver Oslo politidistrikt.

Advokat Bjørn Stordrange er kritisk til politiets bevisgrunnlag og forstår ikke hvordan rapporten fra de sakkyndige i SINTEF kan danne grunnlag for en straffesak.

– Vi har lest rapporten og kjenner ikke igjen beregningene fra den til tallene politiet trekker fram i tiltalen, sier Stordrange til NTB.

Av tiltalen går det også fram at byggefirmaet systematisk skal ha brutt reglene for arbeidstid. Inntil 468 tilfeller av brudd på overtidsreglene mener politiet det er funnet grunnlag for. Videre skal Langemyhr ha latt håndverkere bo ulovlig trangt ved at tre personer måtte dele boenheter beregnet på ett menneske.

Firmaet er også tiltalt for manglende sikring av anleggsplassen ved at ansatte har arbeidet uten nødvendig sikkerhet på stillaser og tak.