Spennende initiativ

Det forslaget Bjørn Hansen har lansert for å hindre slike oljelekkasje-katastrofer som den man nå ser i Mexicogulfen, er spennende og i aller høyeste grad gjennomførbart. Ved å bruke norsk betongkompetanse i byggingen av store marine hettekonstruksjoner for å sikre oljebrønner, kan man ha den løsningen verden nå krever. For ingen – heller oljeselskapene – er tjent med at det knyttes stor usikkerhet til oljeutvinning. Katastrofen i USA viser at de garantier man har fått så langt, ikke har holdt mål.

 

Norge har et utmerket dokkanlegg som heter Hanøytangen (utenfor Bergen) som kan være ideell til en slik produksjon. Vi har rådgiverfirma og entreprenører som kan ta på seg et hvert oppdrag. Gis det klarsignal kan en slik konstruksjon være klar i løpet av få uker. Med moderne tunglasteskip kan konstruksjonene fraktes hvor det måtte være rundt på de store hav.

Bjørn Hansen er en fargerik entreprenør, men det er ikke tvil om at han har evne til å tenke nye tanker og løsninger. Dette siste utspillet er svært så kreativt, men rent teknisk er det fullt mulig å få bygget konstruksjonen som opplagt vil kunne være med å redde både BP og de andre oljeselskapers ære. Men det viktigste er at en slik konstruksjon kan være med å sikre miljøet.

Miljøorganisasjonene er utfordret av Hansen. Spørsmålet er om de har evne til å se mulighetene dette gir.