Kina-Hansen vil stoppe oljeutslipp

Bjørn Hansen i Bjørn Hansen Construction AS (Kina-Hansen), har utviklet og dokumentert en hette i betong og rustfritt stål som kan brukes rundt eksisterende brønnhoder (BOPer) og som kan monteres rundt og over nye oljebrønner.

Formålet med denne kapselen som kan leveres i alle størrelser fra ca. 5.000 tonn til 18.000 tonn er å ivareta eventuelle lekkasjer som BOP (blow-out preventer) ikke makter å håndtere, eller at det oppstår feil ved BOPer som ikke kan kontrolleres (eks. ulykken i Mexico-gulfen).

Hansen har designet en hette i betong spesielt for ulykken i Mexico-gulfen med doble sider hvor væsken i midten er lettere enn vann, og som er fordelt i forskjellige kamre for stabilitet. Størrelsen er 50 meter i diameter, og ca. 35 meter høy, vekt rundt 10.000 tonn.

I midten er det montert et stigerør med bred nok dimensjon til å ta opp/utjevne trykket som kommer opp fra brønnen.

Deretter monteres det en eller flere ventiler for å pumpe opp olje, sedimenter, boreslag og annet, som den ødelagte brønnen spyr ut. Dette blir deretter pumpet opp i spesielle fartøy og fraktet til land inntil brønnen er tom. Deretter injiseres micro-betong med tetthet som er i samsvar med trykket på bunnen av brønnen for så å close brønnen for godt. 

Sikker metode
- Dette er den sikreste metoden for å unngå overtrykk i brønnen som igjen vil føre til lekkasjer i røret/borerøret, eller forårsake enda større trykk brønnen blir utsatt for, for så igjen at olje og gass finner sine egne veier forbi oljerør, eller i verste fall, oljerøret sprekker/ødelegges, og olje og gass siver ut rundt store arealer på bunnen i Mexico-gulfen. Dette vil ikke skje ved bruk av den teknologien jeg har utviklet, sier Hansen. 

Beviser for at denne metoden fungerer kan dokumenteres overfor oljeselskapene.

- Som en del av vår bedrift har jeg ca. 30 års fartstid i olje-og gassbransjen samt i bygg og anlegg, og jeg har i løpet av denne tiden bygget opp et verdensomspennende nettverk, sier han.

Utfordrer motstanderne
- Jeg ønsker også med dette å utfordre oljeutvinning-motstandere i Norge som for enhver pris ønsker å stoppe all oljeutvinning fra nord til sør. Ved bruk av denne metode kan vi beskytte oljebrønnene slik at det hindrer lekkasje fra dypvannsboring og boring på grunt vann.

- Denne løsningen vil kunne sette en stopper for all motstand mot oljeboring rundt omkring i verden, uansett dybde og andre forhold. 

- Det er viktig at olje-industrien tar HMS på bunnen på alvor, slik at man dokumentere mye mer sikkerhet ved boring. Dette vil igjen forhindre den massive motstand oljebransjen møter til enhver tid.

- Jeg vil ta tak i dette, og utvikle forskjellige hetter til ulike formål, til grunt eller dypt vann, uansett i verden. Det burde i høyeste grad være interesse for slike løsninger, spesielt etter ulykken i Mexico-gulfen. Dette vil forhåpentligvis få olje-motstandere til å tone flagget noe ned. 

- Jeg mener at produksjonsmessig kan vårt selskap basert på vårt konsept designe og produsere slike hetter med norsk teknologi og produksjon i Norge så langt dette er formålstjenlig.

- Min oppfinnelse blir døpt ”The China-Hansen Hat”.

- Jeg utfordrer herved miljøbevegelsen, sier han.