Riis-Johansen ber kolleger betale for utslipp

Olje og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) oppfordret mandag energiministre fra 20 land til å akseptere at energiprisene også må omfatte kostnader knyttet til utslipp.

 

– Vi må betale den reelle kostnaden for energi. Det betyr mye høyere pris enn det de fleste betaler i dag, sa Riis-Johansen i sitt innlegg på konferansen om rene energikilder, som nå pågår i Washington.

Den norske olje og energiministeren tok også til orde for at subsidiene på energi fjernes.

Fjerne subsidier

På spørsmål fra NTB sier statsråden at dette også gjelder Norge, men samtidig tar han forbehold om at alle land må fjerne subsidiene samtidig etter avtale.

– Vi kan ikke gjennomføre en særnorsk ordning som fører til at norsk industri ser seg tjent med å flytte til andre land, sier Riis-Johansen.

Han sier etter det første møtet at hans innlegg ble godt mottatt av de fleste deltakerne og at han registrerte at de norske synspunktene ble sentrale i diskusjonen som fulgte.

I innlegget opplyste Riis-Johansen at Norge innførte avgift på CO2 allerede i 1996. Han understreket også at myndighetene i de forskjellige land må være villig til å spille en aktiv rolle for å finansiere ny teknologi og lage regler som fremmer utviklingen av ren energi.

Mongstad som eksempel

– Vi har et ansvar for å støtte utviklingen av en slik teknologi. Min erfaring er at deltakelse fra myndighetene fungerer best når det skjer i samarbeid med industrien og andre berørte, sa statsråden.

Han brukte teknologisenteret på Mongstad som eksempel.

– Her deltar norske myndigheter sammen med Statoil, Shell og det sørafrikanske selskapet Sasol i utviklingen av et testsenter for CO2-rensing, sa Riis-Johansen.

Han mener møtet ga en god mulighet for å utveksle ideer og erfaringer som kan brukes i det videre arbeidet med å redusere utslippene av klimagasser.

Konferansen samler ministre fra 20 land med USAs energiminister Steven Chu som vertskap.

– Dette er et møte som er mye mer konkret enn tilsvarende møter ofte er. Amerikanerne har lagt ned mye arbeid i forberedelsene, og det er bred deltakelse fra mange viktige land. Ministrene har uttrykt et felles ønske om å få miljøteknologi opp og fram for å vinne klimakampen, sier olje- og energiministeren.