Konsesjon for nye kabler i Oslofjorden

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har gitt Statnett konsesjon for bygging og drift av en ny 420 kV sjøkabelforbindelse fra ny muffestasjon på Teigen i Vestfold, til ny muffestasjon på Evje i Østfold.

 

-Formålet med dette prosjektet er å sikre overføringskapasiteten over Oslofjorden. Prosjektet er viktig for forsyningssikkerheten i Østlandsregionen og for å fjerne flaskehalser i kraftnettet, sier konserndirektør for Statnetts nettutbyggingsdivisjon, Håkon Borgen.

Ny kabeltrasé i Oslofjorden er 13 km lang. Anlegget er gitt konsesjon for opptil tre sett 420 kV sjøkabel (ni kabler). Dette gir fleksibilitet i forhold til fremtidig overføringsbehov og behov for reserveløsninger.

Ny kabeltrasé mellom Teigen og Evje vil ligge sør for eksisterende trasé – og vil ikke gå via land på Bastøy i Oslofjorden, som i dag.

Det er også gitt konsesjon for drift og opprettholdelse av eksisterende kabelanlegg for fem nye år fra idriftsettelsestidspunkt av nytt anlegg. Statnett skal benytte det eksisterende anlegget som reserve ved innkjøringsfasen for det nye kabelanlegget. Når det er vunnet tilstrekkelig erfaring med det nye anlegget, tar Statnett sikte på å legge ned dagens kabelanlegg (Teigen – Bastøya – Evje).

Dagens kabelanlegg ble idriftsatt i 1981 med i alt seks olje-/papirisolerte kabler. Traseen er todelt med skjøt på Bastøya. Det har vært nærmest sammenhengende feilfri drift på Oslofjord-kablene i 27 år, inntil våren 2008 da fire av kablene fikk feil. Siden da har det pågått et omfattende reparasjons- og kartleggingsarbeid. Hele kabelanlegget ble idriftsatt 16. oktober 2009 etter omfattede reparasjonsarbeider. Det er imidlertid ulemper ved fortsatt drift av eksisterende kabelanlegg som tilsier behov for å erstatte dette med et nytt.

Arbeidet med ny 420 kV sjøkabelforbindelse er planlagt startet siste halvdel av 2010, med mulig ferdigstillelse innen utgangen av 2012. Prosjektet har en foreløpig kostnadsramme på 1,2 milliarder kroner.