Streikekrav kan velte avsluttet oppgjør

Hvis arbeidsgiverne i helsesektoren skulle gi de streikende YS-organiserte et bedre oppgjør enn kollegene i LO og Unio har fått, vil det velte oppgjøret som over 90 prosent har godtatt ved uravstemning.

 

– Hvis noe sånt skulle skje, måtte vi omgående ta kontakt med arbeidsgiverorganisasjonen Spekter, sier forhandlingsleder i Fagforbundet, Ann Mari Wold, til NTB. Hun anslår de YS-forbund som nå er ute i streik til å utgjøre under 10 prosent av de ansatte i helsesektoren mens de øvrige er organisert i LO-forbund eller i UNIO.

Men assisterende direktør Anne-Kari Bratten i Spekter beroliger.

– Det er et rent hypotetisk spørsmål. Vi kan selvsagt ikke gå inn for et annet oppgjør med YS enn vi har gjort med de store hovedsammenslutningene, sier hun.

Streiker med full lønn

Bratten bekrefter at de streikende ambulansesjåførene i YS streiker med full lønn. Årsaken er at de møter på jobb og selv avgjør hvilke oppdrag de må ta for å sikre at liv og helse ikke blir satt i fare.

– Man kan si at de går ut og inn av streiken, noe som er like uvanlig som resten av denne konflikten, sier Bratten.

Tirsdag tok YS ut ytterligere ambulansearbeidere og andre sykehusansatte i streik. Til sammen 540 YS-medlemmer streiker nå ved norske sykehus.

Konflikten mellom arbeidstakerorganisasjonen YS og arbeidsgiverforeningen Spekter har vært helt fastlåst siden partene gikk fra hverandre for to uker siden. Tirsdag ble ytterligere 191 medlemmer ved sykehusene i Oslo, Trondheim, Førde, Bergen, Tromsø, Harstad og Bodø tatt ut.

Styrer mot lønnsnemnd

Spekter mener at YS' eneste valg er å godta de samme minstelønnssatsene som Unios og LOs medlemmer allerede har gjort, mens YS beskylder Spekter for streikebryteri og for å bevisst styre streiken mot tvungen lønnsnemnd.

Mer sannsynlig er det at streiken bare kan løses ved lønnsnemnd, men spørsmålet er hvor ansvaret skal legges i ettertid.

Da streiken startet sa daglig leder i LO Kommune, Klemet Rønning-Aaby, til Klassekampen at konflikten er en organisasjonskamp og ikke handler om tariffpolitikk.

I sin tid var en stor del av helsearbeiderne organisert i YS, men for seks år siden gikk hele Hjelpepleierforbundet sammen med Kommuneforbundet og dannet Fagforbundet som ble landets største.

Hvis YS nå skulle lykkes i å bruke streikevåpenet for å få bedre vilkår for sine medlemmer enn det LOs største forbund har klart, ville det blitt en stor seier. Dersom det ender i lønnsnemnd er resultatet gitt på forhånd.