Kraftig uvær kom overraskende på Østlandet

Lavtrykket som medførte kraftig torden og regnskyll over østlandsområdet mandag kveld, er bare et av flere som ligger i kø. Men tordenværet blir trolig ikke så ille igjen.

Fortsatt best å dra ut kontakten

Selv om man har forsikringen i orden, lever fortsatt den gode, gamle regelen om at TV-en bør slås av og stikkontakter dras ut når lynet slår ned.

De som har installert et overspenningsvern i sikringsboksen, kan ifølge senior skadesjef Håvard Søvde i TrygVesta imidlertid være rimelig trygge på at elektroniske artikler overlever tordenværet. Han anbefaler resten av oss til å skaffe seg løse overspenningsvern og sørge for at disse stikkes inn i jordede kontakter.

– Ellers er fortsatt det første, beste og eldste rådet å dra ut alle stikkontakter, bortsett fra kjøleskap og fryser, sier Søvde til NTB.

Forsikring

Standard innboforsikring dekker i utgangspunktet skader forårsaket av lynnedslag. Hvis fryseren eller kjøleskapet kortslutter som følge av uværet, dekkes også verdien av innholdet. Likevel kan man lett ende opp med å betale for skadene selv.

– Ulempen for folk er at alle jo har en egenandel som de selv har valgt. Men som oftest er verdien på skadene forholdsvis lave. Hvis du for eksempel har en PC til en 3-4000 kroner som ryker, hjelper det lite hvis egenandelen er på 6000, forklarer Søvde.

Østlandet utsatt

Natt til tirsdag opplevde østlendinger årets første virkelige lysshow, med hele 1.000 lynnedslag i kvarteret. Vestlandet fikk en liten smak på sommerens tordenvær i forrige uke, men det er Østlandet og Sørlandet som er mest utsatt for lyn og torden om sommeren.

– Vi har fått en god del henvendelser, flere enn på vanlige sommerdager, opplyser Søvde i TrygVesta.

Skademeldingene er konsentrert i østlandsområdet, og gjelder i hovedsak skader forårsaket av lynnedslag og kraftig regnskyll.

– Kraftig regnskyll gir ofte overflatevann som renner inn i kjellere, som mange har fylt med dyrt interiør, forteller Søvde.

Branner

Juli er i særklasse når det gjelder branner som skyldes lynnedslag. Ifølge en analyse fra TrygVesta er lynet skyld i 4 prosent av brannene i juli.

I fjor registrerte forsikringsselskapene nær 3.000 branner med lynnedslag som årsak, viser tall fra Finansnæringens Hovedorganisasjon (FNO). Det er en økning på 13 prosent fra året før. Selskapene betalte ut erstatninger på til sammen 83 millioner kroner som følge av skadene.

– Hittil har det ennå ikke kommet noe skikkelig trykk av meldinger hos oss, men vi må innrømme at vi bare venter på at tordenværet skal komme, sier Søvde.

Sent mandag kveld og natt til tirsdag ble det registrert så mye som tusen lyn i timen. Kraftig regn skyllet ned over både Øst- og Vestlandet. Stokke i Vestfold hadde den største nedbørsmengden, med 37 millimeter registrert mellom klokken 18 mandag og 6 tirsdag morgen.

– På Tryvann i Oslo ble det registrert 25,8 millimeter, mens Sirdal i Vest-Agder også fikk over 25 millimeter nedbør. Det ble registrert over 20 millimeter en rekke steder, og bygene var korte og kraftige, sier vakthavende meteorolog Inger-Lise Hansen ved Meteorologisk institutt til NTB.

Tordenværet skapte et spektakulært lysshow over østlandsområdet, og ifølge Storm Weather Center er det registrert i underkant av 20.000 lynnedslag i Norge det siste døgnet, skriver Nettavisen.

Lavt og høyt

Regnbygene lå tirsdag over Midt-Norge og deler av Nord-Norge. Området rundt hovedstaden var overskyet, men det ser ut til at sola vil titte fram i Sør-Norge tirsdag og onsdag.

Det er imidlertid en rekke lavtrykk på vei innover Norge, og det ligger an til å bli sol og regn annenhver dag den nærmeste uken.

– Dette er typisk sommervær. Det er vanskelig å si om det blir mer torden, men trolig får vi noen tordenbyger i grensestrøkene mot Sverige. Det blir noe kjøligere, men mange steder vil temperaturen holde seg på rundt 20 grader store deler av uka, selv om det regner, sier Hansen.

Beregninger gjort av værtjenesten StormGeo viser at vi de nærmeste ti dagene kan få inntil 200 prosent av normal nedbør på Vestlandet og langs kysten av Nord-Norge, mens resten av landet kan få inntil 150 prosent av normalen, skriver VG.

Ingen store lynskader

Ifølge politiet i Oslo oppsto det ikke store skader som følge av det voldsomme, men kortvarige, uværet natt til tirsdag. En del trær veltet og ble satt i brann på grunn av lynnedslag.

Fredriksstad Blad melder at en mann som ble truffet av lynet på Hvaler, men som etter forholdene har det bra. Et tak ble delvis blåst av en Joker-butikk, og brannvesenet måtte stri med en rekke andre materielle skader.

Bilister fikk problemer enkelte steder på grunn av den voldsomme nedbøren, men det er ikke kommet meldinger om personskader, får NTB opplyst. Fra flere politidistrikter på Østlandet blir det meldt om at uværet førte til at en god del alarmer ble utløst både i offentlige og private bygg. Flere strømledninger ble revet ned.

I Ski utenfor Oslo førte lynnedslag til at en brann oppsto i et hus. Ingen personer kom til skade, og brannvesenet fikk etter hvert kontroll over brannen.

Byggekran veltet

Store nedbørsmengder førte litt før klokken fire natt til tirsdag til at Statens vegvesen stengte Vingertunnelen på riksvei 2 mellom Kongsvinger og Magnor på grunn av oversvømmelse.

Uvær førte også til problemer andre steder i landet. På Finnsnes i Troms veltet en stor byggekran på grunn av kraftig vind i området.

Kranen veltet over riksvei 86 og førte til at Grisundbrua ble stengt ved midnatt. Øyenvitner forteller at en personbil så vidt unngikk å bli truffet av den flere tonn tunge kranen, ifølge Folkebladet.