Kritisk til vedlikehold av gamle plattformer

Halvparten av alle olje- og gassinstallasjoner på norsk sokkel går snart ut på dato, men Statoil ønsker å forlenge levetiden deres, melder NRK.

Petroleumstilsynet er skeptisk og frykter store ulykker på gamle plattformer som har vært dårlig vedlikeholdt. Tilsynet er i sin risikorapport svært kritisk til vedlikeholdsarbeidet på de aldrende plattformene, hevder NRK.

Pressetalskvinne i Petroleumstilsynet Inger Anda sier styring av vedlikehold på lang og kort sikt må være veldig god. Der er det store utfordringer som vi har brukt mye tid på, sier hun.

I rapporten står det at”vedlikeholdsstyringen må bli bedre, til dels betydelig bedre. For flere aktørers vedkommende må vi bruke ord som alvorlig når dagens situasjon skal beskrives”, heter det blant annet i rapporten.

Informasjonssjef Gisle Johanson i Statoil sier at det er styrende for deres virksomhet at sikkerheten skal gå foran alt.

– Basert på at vi gjennomfører de tiltak som er nødvendig for å ivareta sikkerheten, kan vi drive plattformer lenger enn det som var forutsatt i utgangspunktet, sier Johanson.

Han bekrefter at Statoil har som ambisjon å forlenge levetiden på de aktuelle plattformene i flere år fremover. På flere er det allerede innvilget forlenget levetid, sier Johanson.

Den første installasjonen på norsk sokkel, Ekofisk, er snart 40 år. Virksomheten pågår fortsatt for fullt.