Fiskarlaget stiller kritiske spørsmål om gruveutslipp

Norges Fiskarlag vil vite om det er aktuelt å trekke tilbake utslippstillatelsen som Sydvaranger Gruve AS har fått for sin nye virksomhet i Kirkenes.

 

 

Dette og flere andre kritiske spørsmål blir rettet til Klima- og forurensningsdirektoratet (Klif) i et brev der Fiskarlaget krever at sjøen ikke skal brukes som avfallsplass. Brevet inneholder sterk kritikk mot myndighetenes saksbehandling, blant annet at det ikke ble gjennomført konsekvensutredning før Sydvaranger Gruve i 2008 fikk utslippstillatelse for inntil 4 millioner tonn gruveavfall og kjemikaliet Magnafloc 155 i Bøkfjorden ved Kirkenes.

Norges Fiskarlag hevder at dagens forvaltning av utslipp fra gruvevirksomhet «ikke ivaretar hensynet til marint miljø, fiskeri og mattrygghet på en forsvarlig måte».

Usikkert grunnlag

Spørsmålet om tilbaketrekking av Sydvaranger Gruves utslippstillatelse er begrunnet med at denne tillatelsen hevdes å være gitt på «et usikkert faglig grunnlag». Her viser Fiskarlaget blant annet til uttalelser fra Mattilsynet, Havforskningsinstituttet og Fiskeridirektoratet.

Fiskarlaget spør også om det er riktig, som påstått i enkelte medier, at Klif ikke har grepet inn for å stanse Sydvaranger Gruves utslipp av kjemikaliene Magnafloc LT37 og Drimax 1235, stoffer som hevdes å ikke være omfattet av bedriftens utslippstillatelse.

Videre vil Fiskarlaget vite om det er «noen som helst risiko» for at Klif vil gi tillatelse til utslipp av det giftige kjemikaliet Lilaflot til Bøkfjorden.

Fortidens feil

Norges Fiskarlag stiller også et par mer generelle spørsmål, blant annet hvordan Klif ser for seg at etaten kan bidra til å oppnå «en forsvarlig forvaltning» av utslipp og dumping fra gruvevirksomhet i framtiden. Det går fram av brevet at dagens forvaltning etter Fiskarlagets mening ikke er forsvarlig, fordi etater som Mattilsynet og Havforskningsinstituttet ikke i tilstrekkelig grad har innflytelse på avgjørelsene.

Norge må ikke gjenta feilene som ble gjort fram til 1990-tallet, da det ble tillatt omfattende miljøskadelig dumping og utslipp til sjø, skriver Fiskarlaget i brevet til Klif – med kopi til Stortinget, til flere departementer og fagmyndigheter og til en rekke organisasjoner.

Norges Fiskarlag minner om at tidligere utslipp har ført til forurensende sedimenter i mange fjorder, kostholdsråd som begrenser høsting av sjømat, store kostnader med opprydding, og tapte inntekter for sjømatnæringen. (©NTB)