Rekordinntak av lærlinger i Skanska

Skanska Norge vil fortsette å være en betydelig aktør i det norske utdanningssystemet. I 2010 vil selskapet ta inn hele 110 nye lærlinger fordelt på virksomheten over hele landet.

- Vi har hatt et mål siden 2004 om å ta inn 100 lærlinger i året. I fjor var det 70, og dermed strekker vi oss i 2010 lenger enn det som har vært vår målsetting, sier en meget fornøyd konserndirektør for HR, Pål P. Syse.

Det største inntaket vil være i byggvirksomheten, der det vil begynne 84 nye lærlinger, fordelt på alle Skanskas enheter i Norge. Det største antallet bygglærlinger vil bli tatt inn i region Midt-Norge, Oslo og Bodø. De største lærefagene innen bygg, er tømrer- og betongfaget.

Stor pågang
Skanska har i en årrekke vært rangert som den mest attraktive arbeidsgiveren blant bygg- og anleggsstudenter i Universums årlige studentundersøkelse. Det gjenspeiler seg også i søkertallene til lærlingplassene, fra byggfagelever på videregående skoler. Bare i år har selskapet mottatt godt over 300 søknader via hjemmesidene.

De fleste enhetene har avgjort hvem som får lærlingplassene, men det er fortsatt muligheter innen betongfag i bygg- og anleggsavdelingene.

Etter at lærlingene som i år vil avslutte læretiden har gjennomført fagprøven, vil Skanska ha 200 aktive unge lærlinger i sin beholdning. I byggavdelingene er det hele 13,5 prosent lærlinger i forhold til antallet fagarbeidere. Med andre ord bidrar Skanska i stor grad i det norske utdanningssystemet. Skanska mener at 70-80 % av fremtidige rekruttering vil skje gjennom selskapets rekrutteringspolitikk.

Nyutdannede ingeniører
Skanska er også aktive i forhold til rekruttering av nyutdannede ingeniører. Bare i år har det blitt rekruttert cirka 50 nyutdannede, der halvparten av disse er jenter.

- Vi har et bevisst forhold til å rekruttere mange jenter, men det er en utfordring at jentene ser ut til å velge typiske ingeniørjobber, og ikke i produksjon. Der har hele bransjen en stor utfordring. Vi ser imidlertid en tendens i år til at flere jenter viser interesse, spesielt for tømrerfaget, sier Syse.