Tungt avhørsarbeid etter asylbrannen

Politiet er sikre på at brannen på Lier statlige mottak natt til onsdag var en nøye planlagt aksjon. Avhør av 23 siktede beboere har hittil ikke ført fram til noen gjerningsmenn.

 

Brannen startet før midnatt tirsdag, etter at beboerne hadde gitt Utlendingsdirektoratet (UDI) frist ut kvelden på å gi dem et nytt sted å bo. Gjennom onsdagen har politiet avhørt flere av personene de pågrep natt til onsdag.

– Vi begynner å danne oss et bilde av situasjonen, men er ikke sikre på hvem som har gjort hva eller om vi har tatt de riktige personene. Avhørene er også utfordrende, da vi har hatt problemer med å skaffe tolker Dette er en veldig omfattende jobb, sier politimester Christine Fossen i Søndre Buskerud politidistrikt til NTB.

Alle de 23 er siktet for grovt skadeverk eller medvirkning til dette, men ingen av dem har innrømmet noe kjennskap til brannen. Politiet vil torsdag morgen ta stilling til hvem som skal framstilles for varetektsfengsling

– Det er lite trolig at alle 23 blir framstilt, noen av dem kan sannsynligvis løslates. I tillegg har Politiets utlendingsenhet signalisert at to av dem er klare for uttransportering fra Norge, sier Fossen.

Avviste krav

De siste dagenes opptøyer på Norges to ventemottak for asylsøkere med endelig avslag, startet på Fagerli mottak i Nannestad natt til tirsdag. Det antas at urolighetene i Lier samme natt skyldes at beboere på de to mottakene hadde kontakt med hverandre.

Ved 18-tiden tirsdag kveld hørte politiet om muntlige trusler om bråk fra noen av beboerne på mottaket i Lier. Deretter var det forholdsvis rolig på mottaket, fram til representanter fra UDI ankom klokken 23.30.

UDI avviste blankt de skriftlige kravene asylsøkerne framla, og en av de tre beboerne som deltok på møtet ble arrestert fordi han oppførte seg truende. Deretter ble brakkene antent nesten umiddelbart, mens politiet sto utenfor og ventet på forsterkninger.

– Dette har vært en godt planlagt aksjon, hvor det er brukt brennbar væske for å lage en kraftig brann. Vi skjønte at noe kom til å skje, men vi hadde aldri trodd at de skulle gjøre noe så alvorlig som å starte branner, sier Fossen.

Ønsker utsending

De 23 siktede er i hovedsak personer som har oppgitt at de har kurdisk-irakisk bakgrunn. UDI og Politiets utlendingsenhet (PU) er nå i gang med å bekrefte deres identitet og nasjonalitet, med mål om å få godkjennelse av de kurdiske selvstyremyndighetene for utsending.

– Vi har sendt flere forespørsler om aksept for returnering, men har ikke fått svar siden februar. Vi tror at de fleste vil være mulige å returnere, men erfaringsmessig vet vi at dette kan ta opp til et år, sier fungerende leder for Politiets utlendingsenhet (PU) Svein Arne Hansen til VG Nett.

Onsdag kveld hadde brannvesenet ikke kunnet inspisere til brannruinene på Lier, fordi de fortsatt var svært varme. I tillegg til brannteknikere vil Kripos bistå i etterforskningen.

– Truet til taushet

Beboerne ved mottaket hadde pakket tingene sine før brannen. Mottaksleder Hugo Limkjær forteller til Aftenposten at de som sto bak aksjonen truet de andre til taushet. Dette er foreløpig ikke noe politiet har kjennskap til.

– Forhåpentligvis vil avhørene klargjøre dette. Vi skal også avhøre mange flere enn de 23 pågrepne, sier Fossen.

Beboerne på de to ventemottakene har reagert på det de mener er mangelfullt helsetilbud og en generell håpløs situasjon som medfører store psykiske problemer. Asylsøkerne mener de blir behandlet som dyr. Storberget og UDI har svart at standarden er forsvarlig som et alternativ til å bo på gata, i påvente av hjemreise.

Tre personer ble behandlet av lege for lettere skader etter hendelsen. Begge de to ventemottakene i Norge er nå ubeboelige, og asylsøkerne er fraktet til andre mottak. UDI sa onsdag at de ønsker å få de to ventemottakene i drift igjen så fort som mulig.