RIF advarer mot kaos i bakken

Nylig brukte Dagens Næringsliv fire sider på fibernettaktørenes kamp mot skjerpede grøftegravingskrav og økte kostnader. Innsatsen deres ble kronet med en foreløpig seier da statsråd Kleppa vendte tommelen ned for Vegdirektoratets forslag.

Liv Kari Skudal Hansteen

Adm. direktør RIF (Rådgivende Ingeniørers Forening)

Andre gjestekommentatorer

Jon Erik Lunøe, Selvaagbygg

Kyrre Olaf Johansen – Entra

Ole Wiig, NSW

Morten Christensen, Teknobygg

Johan Arnt Vatnan

Bård Hoksrud, FrP

Elisabeth Enger, Jernbaneverket

Frode Nilsen, LNS

Ketil Lyng, BNL

Steinar Gullvåg, Ap

Hanne Rønneberg, SINTEF Byggforsk

Sven Chr. Ulvatne, Backe Bygg

Petter Eiken, Skanska

Jon Sandnes, EBA

Bjørn Erik Øye, Prognosesenteret

Øyvind Halleraker, Høyre

Pål Egil Rønn, AF Gruppen

Terje Nøstdal, Belief

Terje R. Venold, Veidekke

Martin Mæland, OBOS

Frank Ivar Andersen, Byggmesterforbundet

Kim Robert Lisø, SINTEF Byggforsk

Statsråden lovte i stedet å komme med et nytt forslag til høsten. Hun sier hun ønsker å ivareta både interessen til de som graver kabler og sikre at veiene ikke blir ødelagt.

Det vil bli utfordrende for Kleppa å gjøre alle til lags. Sannheten er nok at en del aktører sannsynligvis graver alt for billig i dag. Raske løsninger, manglende dokumentasjon og lite koordinerte gravearbeider har skapt et skikkelig kaos i bakken. Kommuner og veimyndigheter mangler alt for ofte oversikt over hvor rør, ledninger og kabler befinner seg. Dette til tross for graveinstrukser, gravemeldinger og kabelpåvisning. Vann- og avløpsnettet ligger gjerne dypest og derfor ender regningen hos de offentlige i form av ekstra utfordrende anleggsarbeider eller graveskader. Dessuten vet vi av erfaring hvor store konsekvenser brudd kan få. Bortfall av strøm, vann og kommunikasjon har store samfunnsøkonomiske konsekvenser. I sin ytterste konsekvens kan også samfunnssikkerheten bli truet slik det ble ved kabelbruddet ved Oslo S 28. november 2007.

Hovedutfordringen er at det i dag er at det er uklart hvem som er samordningsmyndighet. Det er også uklart hvilke bestemmelser som gjelder lokalt og nasjonalt for å sikre samfunnets overordnede interesser under bakkenivå. Det er f.eks ingen konsesjon på fiber, noe som medfører at det er fritt fram for kabeletater å legge fibernett. RIF har lenge vært opptatt med å finne løsninger for kaoset. Vår viktigste anbefaling til myndighetene er at de må utarbeide et regelverk som favner alle aktørene slik at det kan stilles krav til alle (og ikke bare noen) om samordning og nøyaktig plassering. Vi tror det er mest hensiktmessig at det er kommunene som får tildelt dette samordningsansvaret. Dessuten bør det etableres en felles database for infrastruktureiere der alle prosjekter legges inn.

RIFs rapport State of the Nation tydeliggjør at situasjonen heller ikke kommer til å bli noe enklere fremover. Den kommunale veistandarden er elendig og det er et stort behov for oppgradering innen vann og avløp. Hvis myndighetene ønsker å ta tak i disse problemene sier det seg selv at det blir mye vedlikeholdsgraving fremover. I stedet for å la mange aktører fortsatt få ture frem uten andre hensyn enn raskest, enklest og billigst for egen del, bør Kleppa og andre involverte myndigheter først og fremst tenke samordning. Dette for å begrense gravemengden og for å få en felles praksis i gravkravene slik at veiskadene begrenses. Dette blir nok dyrere for noe ab aktørene som graver, men vil spare samfunnet for fremtidige kostnader og legge til rette for et enklere vedlikehold av vei, vann og avløp.

Kaos i bakken er et av de politiske områdene RIF kommer til å jobbe med til høsten. RIF vil be om et møte med Kleppa hennes embetsverk for vise mulige løsninger ut av kabelkaoset. Vi vil også følge opp utfordringen innen VA, vei, jernbane og energi- og energimerkeordningen Det vil med andre ord bli nok å henge fingrene utover.

Ønsker dere alle en riktig god sommer!