Teknologiutvikling viktig i fiskeoppdrett

Det har skjedd en betydelig teknologisk utvikling innen fiskeoppdrett i Norge. Ved Nofimas anlegg på Ekkilsøy i Averøy på Nordmøre har det opp gjennom årene vært testet ut en rekke nye typer anlegg og utstyr. Dette anlegget vil også være velegnet for utprøving av 2. generasjons oppdrettsanlegg i f. eks. betong, sier forskningsdirektør Olai Elnan i Nofimas marin til Byggeindustrien.

 

For vår del er vi opptatt av å komme med i slike nye prosjekter på et så tidlig tidspunkt som mulig. Det at byggenæringen vil bidra med sin kompetanse er interessant, sier han etter et møte som i dag ble arrangert på Nofimas forskningsstasjon på Averøya. Dette møtet var initiert av Byggeindustrien som har engasjert seg for at byggenæringen skal komme på banen også i forhold til opprettsnæringen. Håpet er at man skal kunne lage samme type cluster som det som skapte Condeep-plattformene i Nordsjøen.

Med på møtet i dag deltok også ordfører Jarle Haga i Averøy, ordfører Per Kristian Øyen i Kristiansund samt Monika Eeg fra Nordmøre Næringsråd. Det var også flere deltakere fra Nofima. I tillegg var ferdigbetongbransjen representert ved Averøy Betong, betongelementbransjen ved Spenncon og entreprenørene ved Br. Røsand. Dette møtet var ett av mange i arbeidet med å kartlegge problemstillinger og utfordringer til lage et stort prosjekt for utvikling av 2. generasjons oppdrettsanlegg.

Anlegget på Ekkilsøya ble etablert av Akvaforsk for over 40 år siden. Målsettingen var å drive avls- og foringsforsøk på fisk som kom fra forskningsstasjonen på Sunndalsøra. Siden er anlegget også vært mye brukt i utprøving av nytt utstyr. Etter de mange sammenslåinger er nå alt samlet i Nofima som i dag har 470 ansatte spredt rundt om i landet. Hovedkontoret ligger i Tromsø.

Opp gjennom årene er det kommet mye nytt utstyr fra mange Petter Smartèr, sier Einen. Men dessverre er det ikke alt som har vært liv laga. Derfor er det viktig at de forskerne som kan oppdrett, blir tatt med i nye prosjekter på et så tidlig tidspunkt som mulig, sier han. Det at tunge aktører fra byggenæringen også blir medspillere i utvikling av nytt utstyr, er selvsagt positivt.

Det blir stadig mer fokus på miljø og bærekraft, og det er viktig at man finner frem til de optimale anleggene som også er fremtidsrettet, sier han. I utvikling av 2. generasjons anlegg er det selvsagt avgjørende at man finner frem til løsninger som gjør at fisken trives og vokser. Det er også viktig at dette bidrar til å sikre lønnsomheten i næringen, fortsetter han.

På grunn av miljøaspektet vil det bli økt fokus på alle forhold når det gjelder oppdrett. Dette med å rense opp i og rundt anleggene blir viktigere – og man skal selvsagt vite at her er det også ressurser som kan utnyttes og som kan gi inntekter til næringen. Avføringen fra fisken kan bli til gjødsel eller den kan utnyttes til biogass-produksjon. Her snakker vi om betydelige mengder. Men her trengs mer forskning.

På anlegget på Ekkilsøya tar vi vare på all avføring i de mikroforsøkene vi kjører. Der blir også fòr som ellers går til spille, tatt vare på. Det har skjedd en enorm utvikling når det gjelder dette med fòr. I tidligere tider brukte vi våtfòr, mens vi nå bruker tørrfòr. På Averøya ligger for øvrig en av Skrettings største fabrikker som lager fiskefòr. Fra 1980 til 1990 ble fòrforbruket i oppdrettsnæringen halvert – og utviklingen har fortsatt med at stadig mer av fòret blir utnyttet bedre. Fòringsautomatene er også blitt stadig bedre, sier han.