Skattekort-saken vurderes på nytt

Femten minutter etter at Bjørn Hansen Construction i dag sendte et brev til Skattedirektøren med forslag om å utstede autorisasjon til norske entreprenører for å løse skattekort-saken, kom det svar tilbake fra Skattedirektøren om at det kommer en ny vurdering og en ny redegjørelse etter sommerferien.

Skattedirektoratet har merket seg at både Byggeindustrien og TV2 har tatt opp denne saken som kom som lyn fra klar himmel 15. juni. Da innførte Skattedirektoratet plutselig helt nye regler for utsendelser av skattekort til utenlandske arbeidstakere i Norge.

I brevet Bjørn Hansen i dag sendte Skattedirektøren heter det bl a:

”Skattedirektoratet ved skattedirektør Svein Kristensen bør utstede snarest en autorisasjon til norske entreprenører – deriblant Bjørn Hansen Construction AS – til å utstede norske D.nr. og norske skattekort til svenske (nordiske) arbeidstakere i hjemkommunen hvor arbeidsgiver har hovedsete; i vårt tilfelle Sandefjord kommune. Spesielt gjelder dette vår bedrift, og eventuelt andre som bevisst benytter skandinavisk arbeidskraft, som igjen betaler sin skatt til Norge fra første arbeidsdag. ”

BHC AS kan bekrefte herved at vi garanterer for at identiteten på våre svenske ansatte er i samsvar med svenske pass og personnummer, og er korrekte når det gjelder de vi ansetter fra Sverige. Eventuelle etterkontroller av BHC AS vedr. dette kan gjøres dersom Skattemyndighetene ønsker det. Undertegnede bekrefter igjen at vårt selskap står ansvarlig for eventuelle avvik ved eventuelle feil av identiteter vedr. svensker (skandinavere) som vi har ansatt i BHC AS. Til orientering, og vi understreker, at det har ikke skjedd et eneste identitetsavvik under tiden som vi har hatt skandinaviske (hovedsakelig svenske) ansatte gjennom 31 år.

Det er viktig at Skattedirektoratet ved Svein Kristensen utsteder autorisasjon fordi:

*At Skattemyndighetene ikke diskriminerer svenske borgere ved å sette de i samme bås som utenlandske kriminelle eller lar svenske borgere føle seg mistenkeliggjorte.

* At effektiviteten ikke blir dalende for vårt firma og andre seriøse bedrifter på grunnlag av at svenske drevne håndverkere/arbeidstakere nå skal bli byråkrater.

*At Skattemyndighetene fremstår som overbyråkratiske for seriøse firmaer slik at det blir vanskelig for de seriøse skattebetalerne å ta opp konkurransen med de useriøse. Uansett hva skattemyndighetene kommer med av restriksjoner, vil alltid de useriøse aktører finner nye veier å gå for å forbigå etablerte systemer og reglement som vil være gjeldende.

Dette hindrer eller bremser akselerasjonen til de seriøse aktører, som fortsatt ønsker å drive effektivt og produktivt. I konkurranseutsatte bransjer som bygg og anlegg, samt andre bransjer er det viktig hele tiden å kunne beholde og få nye oppdrag slik at ansatte, og bedriften, samt den norske stat får et positivt utbytte av dette.

Bygg- og anleggsmarkedet i Norge i dag domineres mer og mer av utenlandske arbeidstakere og firmaer utenfor Skandinavia. Mange av disse kan ikke eller ønsker ikke å innrette seg etter de norske regler, deriblant skatteregler. De kjenner stort sett ikke til internasjonale konkurranseregler som også gjelder for dem, og som er gjeldende i Norge. Det kan bemerkes at Norge har en EØS-avtale som også de norske Skattemyndigheter bør følge.