Viktig at Giske engasjerer seg

Nyheten på bygg.no om at Nærings- og handelsminister Trond Giske vil interessere seg mer for byggenæringen er godt nytt for næringen. Vi ser også at dette er en av de sakene de siste dagene som har vært mest lest på våre nettsider. Dessverre har det opp gjennom årene vært mange ”svake” næringsministre som ikke har noen skryteliste av betydning. Når det gjelder Giske, tror vi at det blir annerledes. Han forstår hvor viktig byggenæringen er for å opprettholde arbeidsplassene her i landet – og det er kanskje den viktigste oppgaven en regjering har. Uten arbeidsplasser ingen inntekter.

 

Vi er selvsagt glade for at det jobbes med en stortingsmelding om bygningspolitikk i Kommunal- og regionaldepartementet, men for byggenæringens rammevilkår er det viktigere at Giske engasjerer seg. Byggenæringen er en langt større og viktigere arbeidsgiver i privat sektor i alle fylker enn primærnæringene jordbruk, skogbruk og fiskeri. Ja, selv mange fra disse næringene er helt avhengig av ekstra inntekter fra nettopp byggenæringen som er garantien for at mange lokalsamfunn kan overleve og utvikles. Dette forstår selvsagt Giske. Det er bare så fantastisk at mange av hans forgjengere ikke har forstått det. Vi har forsøkt å fortelle den ene statsråd etter den andre hvor viktig byggenæringen er for samfunnet, men det har vært som å snakke til veggen.

Det at Giske nå engasjerer seg kan også bidra til at byggenæringens rolle som samfunnsbygger blir enda viktigere. Giske forstår at han gjennom byggenæringen har er redskap til å bygge landet videre. Men det er også viktig at alle deler av næringen får de samme rammevilkår. Dessverre er det skapt en del vondt blod mellom deler av byggenæringen på grunn av at sektortankegangen har vært for dominerende. Det er nok å nevne Treprogammet til Landbruksdepartementet. Vi har ikke noe i mot slike programmer, men da må det skapes balanserte programmer som gjelder for alle deler av byggenæringen.

Byggenæringen løser store og små problemer hver eneste dag. Det er ikke tvil om at den kunnskapen denne næringen har også kan bidra til å løse problemene for andre næringer ved å skape ”clustere” Dette forstår selvsagt Giske.

Byggeindustrien skal møte han like etter ferien. Vi ser frem til dette møtet.