Store Norske vil ha etterforskning

Store Norske ønsker å få etterforsket om det har skjedd ulovligheter etter at en rekke kritikkverdige forhold har blitt avdekket i selskapet.

 

Mandag leverte det statlige gruveselskapet en anmeldelse til Sysselmannen på Svalbard. Anmeldelsen gjelder inngåelser av avtaler mellom selskapet og underleverandører, og retter seg ikke mot bestemte foretak eller personer.

– Det stemmer at ingen er navngitt i anmeldelsen vi har levert Sysselmannen. Men det er funn og forhold som er gjort i rapporter om avtalene som vi ønsker å få etterforsket, sier administrerende direktør Bjørn Arnestad i Store Norske til NRK.

Tidligere administrerende direktør i selskapet, Robert Hermansen, har fått kraftig kritikk i to granskningsrapporter som blant annet gjelder kontraktsinngåelsene. Flere av kontraktene blir omtalt som uforståelig dyre, og Hermansen skal ha stått i et personlig bekjentskapsforhold til flere av underleverandørene.

Sysselmannen på Svalbard har ikke kapasitet til å behandle saken og vil derfor sende den videre til statsadvokaten i Troms og Finnmark, melder Svalbardposten.