Orkla vil kvitte seg med solenergien

Styret i Orkla har allerede meislet ut en ny strategi for selskapet. Under et møte Sverige nylig ble det besluttet å gå tilbake til aluminium og merkevarer.

Dermed faller den storstilte satsingen på solenergiselskapet Rec bort, går det fram av en reportasje i Dagens Næringsliv.

Orklas hovedeier, Stein Erik Hagen, bekrefter at han og styret åpner for å selge Rec. Ifølge avisen har den avtroppende konsernsjefen, Dag J. Opedal, stor tro på solenergisatsingen, mens Hagen har vært misfornøyd med aksjeutviklingen i selskapet. Den sterke nedturen for Rec i aksjemarkedet har trukket med seg Orkla-aksjen til et nivå langt under den inngangsverdien Hagen har på sine Orkla-aksjer.

Det er en situasjon den tidligere dagligvarekongen ikke er vant med og som han neppe akter å akseptere særlig lenge.

Setter inn ryddegutten
Det har lenge vært spekulert om Hagen vil bruke sin spesielle ryddegutt, Peter Ruzicka, som ny konsernsjef i Orkla. DN har spurt avtroppende Opedal om hans mening.

Det er kun min jobb å fremskaffe interne kandidater, og jeg mener vi har flere kvalifiserte i administrasjonen. Men det er styret alene som beslutter hvem som skal bli min etterfølger. Jeg skal gi mine anbefalinger hvis jeg blir spurt, sier Opedal.

Konsernsjefen bekrefter til avisen at den endelige beslutning om hans avgang ble truffet på fredagens styremøte i selskapet, men at det ligger en modningsprosess bak.

Leder arbeidet
Det er Hagen selv som skal lede arbeidet med å finne en ny konsernsjef.

Vi har mange gode, interne kandidater. Vi har satt ned en arbeidsgruppe i styret som jeg selv skal lede, for å finne en ny kandidat. Jeg skal sette meg ned i helgen, og vi har bestemt oss for at vi også skal gå eksternt, sier Hagen til avisen.

Peter Ruzicka (46) har fulgt Hagen i minst 20 år. I dag er han administrerende direktør i Hagens familieselskap Canica, men han har også vært konsernsjef i Hakon Gruppen og en av toppene i ICA da Hagen fortsatt drev i dagligvare.

Karrieren startet han i Rimi, der han var markedsdirektør og ble senere håndplukket for satsing i Øst-Europa da svenske ICA, nederlandske Ahold og norske Rimi forsøkte å komme inn på dagligvaremarkedet i Tsjekkia og Slovakia.

Ruzicka er styremedlem i Orkla, men ble også satt ut av styret for noen år siden før Hagen overtok kontrollen alene. Den gang var det Folketrygdfondet som ikke ønsket Ruzicka.