- Utlendinger må innom skattekontoret

Utenlandske arbeidstakere må oppsøke skattekontoret for få D-nummer og skattekort.

Sandefjord-entreprenøren Bjørn Hansen Construction AS fortalte tidligere denne uka om problemene de har hatt med å skaffe skattekort til sine ansatte. Skattedirektoratet føler i den anledning at det er nødvendig å forklare hvorfor de har endret rutinene sine.

Her forklarer Skattedirektoratet sin handlemåte:

Den som skal ha D-nummer og skattekort må møte opp på skattekontoret og vise fram gyldig legitimasjon. Dette er den eneste måten skattekontoret kan foreta en god nok identitetskontroll på.

Tidligere kunne arbeidsgiver sende kopi av passene til sine ansatte til skattekontoret – og på dette grunnlag få D-nummer og skattekort på den ansattes vegne.

Det har imidlertid vist seg at stadig flere ønsker å komme seg inn i det norske systemet ved bruk av falsk identitet. Bare de siste månedene er det oppdaget flere hundre falske pass. Skatteetaten har derfor sett seg nødt til å stramme inn ordningen for å sikre at den som får tildelt et D-nummer faktisk er den han er.

Den som trenger D-nummer og skattekort kan oppsøke det skattekontoret de ønsker i hele landet, eller et av de tre servicekontorene for utenlandske arbeidstakere i Oslo, Stavanger og Kirkenes. Det er altså ikke nødvendig å besøke skattekontoret der deres arbeidsgiver har kontor, slik det feilaktig går fram av artikkelen i bygg.no

D-nummer tildeles utlendinger som ikke skal bosette seg i Norge, men være her kortere tid. D-nummer fungerer som personnummer for denne gruppen.

Får noen D-nummer på bakgrunn av falsk identitet, er de ”inne i systemet” – og kan bruke D-nummeret til å skaffe seg bankkort/ID, registrere seg i foretaksregisteret, og opparbeide seg rettigheter i trygdesystemet. Det er derfor viktig å forhindre at falske identiteter vaskes hvite gjennom tildeling av D-nummer.

En inngang til Norge med falske papirer kan dessverre også være inngang for annen kriminell aktivitet, som prostitusjon, menneskehandel, narkotika- og våpenhandel.

Det er beklagelig at utviklingen går denne veien – og at det fører til behov for grundigere kontroll som noen opplever som dårlig service. Som ansvarlig for D-nummer i Norge er det viktig at Skatteetaten ikke deler ut D-nummer på bakgrunn av falsk identitet. Det er dessverre slik at en grundigere kontroll går utover de som opptrer lojalt og har gyldig legitimasjon. Men i dette tilfellet mener vi det er lagt godt til rette for god service for arbeidstakerene.

Falske legitimasjonsdokumenter er ikke et særnorsk problem, men er økende også i andre land. Grundigere kontroll er derfor vanlig ikke bare i Norge. Dette mener vi er helt nødvendige tiltak for å møte dagens trusselbilde. Vi følger utviklingen på dette området og vil sette i verk andre tiltak dersom det er nødvendig, avslutter Skattedirektoratet.