Har startet kalk- og sementpeling

Mannskapet til den svenske underentreprenøren Hercules har kommet til Trondheim og startet i dag arbeidet med å kalk- og sement-stabilisere den våte leira i byggegropa ved Strandveiparken.

Det er forskjellige typer masser entreprenøren NCC skal grave byggegropa gjennom for å få plass til å bygge betongtunnelen. De forskjellige massene krever ulik behandling.

* Nærmest jernbanen er det sand, strand-sedimenter og fast leire. Her er NCC kommet langt med arbeidet. Veggene av AZ-spunt er på plass, de har satt stålrør på 80 cm i diameter som tverrstivere mellom spuntveggene, masser er gravd ut, og de har startet arbeidet med å støpe gulvet i tunnelen.

* Ved Strandveiparken er det våt leire. Her er veggene av HZ-spunt på plass, men de må sette kalk- og sementpeler i ribber på tvers mellom spuntveggene for å stabilisere leira og unngå at spuntveggene knekker sammen når massene graves ut. Det blir ca. tre meter mellom hver kalk- og sementribbe, som skal gå så dypt som 14 meter ned i leira. Mye av den kalk- og sementstabiliserte leira blir gravd opp når byggegropa graves. Men flere meter av den blir liggende dypere for å hindre bunnoppressing av leire inn i byggegropa. Det vil bli satt stålrør som tverrstivere mellom spuntveggene også her.

* På den andre siden av Innherredsveien (Møllenberg) er det kvikkleire. Denne skal også stabiliseres ved kalk- og sementpeling. Dette arbeidet starter de i august/september når husene er ryddet unna og spuntingen av de tette veggene av stålrør rundt byggegropa er i gang. Kvikkleira krever større mengder kalk- og sementpeling og her skal en blokk av hele 50 000 m³ stabiliseres. Dette er for at det skal bli mulig å grave i kvikkleira.

Før jul gjorde de tester med ulike blandinger av kalk- og sement, og har funnet den optimale blandingen for den våte leira, og en for kvikkleira.