Høye bøter for brudd på nye sykeregler

Gebyrer og bøter på flere titall tusen kroner kan bli reaksjonene dersom arbeidsgivere og leger ikke følger forslaget til ny sykeordning.

Forslaget som ble sendt til partene i arbeidslivet torsdag skisserer hvilke sanksjoner arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap) mener er riktige for å redusere sykefraværet i Norge.

Både arbeidsgivere og leger som sykmelder må aktivt følge opp for å korte ned tiden på sykmeldinger og for å holde kontakt med den som er syk. Det må utarbeides oppfølgingsplaner og holdes dialogmøter i henhold til planen og fastsatte frister.

10.000 kroner
I forslaget legges det opp til at arbeidsgivere skal betale 5.000 kroner dersom ikke planer skrives eller dialogmøter holdes.

«Dersom plan fortsatt ikke er utarbeidet eller dialogmøte 1 ikke er avholdt innen dialogmøte 2, ilegges tilleggsgebyr på 10.00 kroner for hver av unnlatelsene, deretter tvangsmulkt. Mulkten skal utgjøre seks promille av grunnbeløpet for hver dag fram til planen utleveres eller arbeidsgiver møter til dialogmøte i regi av Nav», står i det høringsbrevet.

– Hensikten med forslagene er ikke sanksjoner i seg selv, men å stimulere til en langt bedre oppfølgingskultur i sykefraværsarbeidet, sier Bjurstrøm i en pressemelding.

Enighet om bøter
Også for leger som ikke følger opp sine forpliktelser skisseres sanksjoner. Ved å unnlate å møte til dialogmøter kan legen bli fratatt retten til refusjon for utfylling av sykmeldingsblankett i 14 dager. Verdien på dette anslås til om lag 200 kroner. Men dersom legen blir ilagt den første reaksjonen tre ganger på ett år kan også et tilleggsgebyr på hele 10.000 kroner bli utløst.

I januar sa både NHO og LO seg enige i at det ville være riktig å ta i bruk mulighetene for bøtelegging av arbeidsgivere som ikke følger opp under sykefravær. Folketrygdloven åpner for slike reaksjoner.

Fristen for å svare på høringen er satt til 1. oktober.