Ekstremt prishopp på nye leiligheter

Fra og med i dag må alle nye boliger ha plass for rullestolbruk i alle rom. Dette vil gi en prisøkning på over 250 000 kroner på små boliger.

Bakgrunnen er at den nye plan- og bygningsloven, som trer i kraft 1. juli 2010, stiller nye krav til universell tilgjengelighet. Loven krever at alle nybygg må ha trinnfri adkomst, snusirkel til rullestol i alle rom og at alle bygg på over tre etasjer skal ha heis.

– Vi er for økt tilgjengelighet, men nå er det færre som vil få råd til egen bolig. Det er helt uforsvarlig at vi nå må tilrettelegge for rullestol i alle våre boliger. Dette vil gjøre våre rimeligste toromsleiligheter 264 000 kroner dyrere å bygge. Lovendringen slår hardest ut på de minste leilighetene fordi de må bygges minimum fem kvadratmeter større for å få plass til rullestolbruk i alle rom, sier administrerende direktør Selvaag Bolig, Baard Schumann.

Både Selvaag og andre boligbyggere har advart departementet om hvor dyrt dette vil bli for boligkjøperne både gjennom media, høringsrunder og direkte kontakt.

– Kommunal- og regionaldepartementet har hittil fullstendig oversett alle advarsler om dette. De sier at vi er useriøse og anklager oss for å overdrive. De refererer stadig til egne regnestykker som de ikke legger frem. Hvis departementet har en oppskrift på hvordan små leiligheter kan utformes universelt på en rimelig måte, er dette kunnskap de gjerne må dele med oss, sier Schumann.

Selvaag har over 10 000 boliger under utvikling og vi har oppført nær 50 000 boliger i Norge siden 1948. – Vi vet hvor mye det koster å bygge, sier Schumann.