Byggblanketter til ny plan- og bygningslov

Den nye plan- og bygningsloven med tilhørende forskrifter trer i kraft 1. juli 2010. Som en følge av endret regelverk har Standard Norge utarbeidet nye byggblanketter.

Til den nye plan- og bygningsloven kommer også ny teknisk forskrift (Byggteknisk forskrift 2010) og ny byggesaksforskrift. Både loven og de to forskriftene gjør at også de tilhørende byggblankettene må komme i nye utgaver. I tillegg til revisjoner er det også utarbeidet noen helt nye blanketter.

Det har vært en hektisk prosess med å ferdigstille disse blankettene parallelt med at loven og forskriftene har blitt revidert. Fordi det har vært en målsetting å ha alle blankettene klare for publisering 1. juli, medfører dette at det kan være behov for mindre justeringer av noen av blanketter for å gjøre de bedre tilpasset og mer brukervennlige. Dette vil i tilfelle skje i siste halvdel av 2010.

I den nye byggesaksforskriften er det krav om uavhengig kontroll, men dette trår ikke i kraft før i juli 2011. Blanketter som dekker dette området foreligger derfor ikke før forskriftskravet trer i kraft.

Hovedendringer fra forrige versjon

• Blankett 5153 Melding om tiltak bytter navn til ”Søknad om tiltak uten ansvarsrett”.

• Blankett 5159 Søknad om lokal godkjenning av foretak bytter navn til ”Vedlegg til søknad om ansvarsrett der foretaket ikke har sentral godkjenning”.

• Blankett 5185 Gjennomføringsplan er ny. Denne blanketten gjelder for alle tiltak med ansvarsrett.

• Blankett 5148 Samsvarserklæring er ny. Blanketten skal ikke sendes inn til kommunen, men til ansvarlig søker. Ansvarlig søker fører denne inn i gjennomføringsplanen.

• Blankett 5149 Kontrollerklæring skal brukes av foretak som kommunen har besluttet at skal ha uavhengig kontroll. Erklæringen skal sendes til ansvarlig søker.

• Blankett 5181-1 og -2 Søknad om ansvarsrett er endret vesentlig som følge av ny forskrift.

• Søknad om midlertidig brukstillatelse og søknad om ferdigattest er nå splittet opp i to blanketter; 5169 og 5167.

Overgangsordning

De nye søknadsblankettene gjelder for byggesaker hvor man søker første gang til kommunen fra om med 1. juli 2010. For saker det er søkt om før denne dato kan gamle blanketter fortsatt benyttes.

De gamle blankettene, merket ”tilbaketrukket” i nettbutikken, vil være tilgjengelig for salg slik at de kan brukes i allerede oppstartede byggesaker.

Med denne revisjonen er det også fem byggblanketter hvor de gamle utgavene ikke lenger kan brukes. Dette gjelder: 5153:2008, 5174:2007, 5175:2007, 5176:2005 og 5177:2008. Disse erstattes av nye utgaver, og både i gamle og nye byggesaker skal de nye versjonene benyttes.

For å skille tydelige mellom de gamle og nye blankettene er det viktig å ta med årstallet når det skal oppgis referanse, for eksempel 5149:2010 Kontrollerklæring.

Blanketter for avfallsplan og sluttrapport

Blankettene for avfallsplan og sluttrapport er ikke ferdige. Inntil videre må derfor skjemaene hos Klima- og forurensingsdirektorater (www.klif.no) fortsatt benyttes.

Mer informasjon om de nye blankettene finner du her

 

Oversikt over de aktuelle byggblankettene