Trond Giske tar tak i bygg og anlegg

- Regjeringen vet hvor viktig byggenæringen er for sysselsettingen i Norge, og det er årsaken til at Nærings- og Handelsdepartementet nå vil prioritere arbeidet mot byggenæringen. I høst lanseres en egen plan for bygg og anlegg også i dette departementet, sier statsråd Trond Giske til Byggeindustrien.

 

- Regjeringens mål er arbeid for alle, og da er det selvsagt at også vi ser nærmere på byggenæringens rolle, sier Giske som i går møtte et stort pressekorps til en sommeroppsummering. Han inviterte Byggeindustrien spesielt til en gjennomgang av departementets arbeid mot byggenæringen straks ferien er over.

Kommunaldepartementet jobber med en egen stortingsmelding om bygningspolitikk, mens vi jobber med å se på hele næringens plass i samfunnet.

- Jeg satt som leder i Arbeiderpartiets Industriutvalg i 2004 – og da fikk jeg et godt innblikk i hva som skjer i byggenæringen. Jeg mener at det er viktig at også Nærings- og Handelsdepartementet interesserer seg mer for denne store og viktige næringen. Dette er tross alt en av de største disktriktsnæringer vi har med tusenvis av små og mellomstore bedrifter i tillegg til de store lokomotivene. Det at byggenæringen kan spille på lag også med andre næringer høres spennende ut. Jeg har fått med meg at den nå er noe på gang mellom byggenæringen og havbruksnæringen. Dette vil jeg gjerne vite mer om, sier han.

På direkte spørsmål fra Byggeindustrien svarer han bestemt at det må satses mer på næringsrettet forskning. Vi må få frem de gode ideene som resulterer i nye og sikre arbeidsplasser, sier han.

Næringsdepartementet har hatt et travelt første halvår. Finanskrisen har gjort at man har måttet ta tak i en rekke problemer, bl a rettet mot verftsindustrien. Det er laget en egen verftspakke som nå begynner å gi resultater. Norge er viktig som maritimt verftsland. I departementet er man ellers svært fornøyd med at Norge er kommet i førersetet når det gjelder vindkraft til havs. Dette kan gi store perspektiver.

Giske viser til hvor viktig det er med forskning og innovasjon. I byggenæringen er det mange små bedrifter som ikke har egne ressurser til FoU-virksomhet, men da er det viktig at vi utfordrer det virkemiddelapparatet vi har her i landet, sier han. Det er allerede gjennomført en evaluering av SIVA – og Innovasjon Norges rolle er også gjennomgått. Det at vi har fått et delt eierskap til innovasjon Norge med fylkeskommunene, kan også få betydning for byggenæringens bedrifter, sier han.

Vi har også fått en ny minerallov på plass. Fem lover blir erstattet. Det kan føre til at letingen etter mineraliske ressurser kan økes. På den annen side blir det større krav til miljøhensyn og faglig kompetanse. Det blir også styrket samfunnskontroll.

Ellers jobbes det med et forenklet næringsliv. Aksjeloven skal også gjennomgås.

Trond Giske har i sin tid som næringsminister vært på en rekke utenlandsbesøk (det er viktig å tilrettelegge for all norsk eksportvirksomhet), men han understreker at han også reiser mye i Norge. Han har allerede besøkt alle fylkene som næringsminister. Det å treffe folk – og det å se på alle mulighetene vi har i dette landet er veldig viktig for en statsråd, sier han.

- Vi i Nærings- og Handelsdepartementet er opptatt av åpne prosesser – og vi er opptatt av alt som kan sikre sysselsettingen – og her er altså byggenæringen viktig, sier han.