BM Ålesund avvikles

Byggmakker Ålesund vil bli avviklet i løpet av juli/august. Den tre år gamle virksomheten lyktes ikke med å oppnå lønnsomhet.

– Vi gjorde en satsing til feil tid, sier styreleder Stian Ekornes som sammen med brødrene Karl og Joar har stått som eiere. De har fungert som investorer og har ikke vært involvert i den daglige driften. Med seg på satsingen har de hatt Byggmakker-kjeden.

– Da vi begynte planleggingen av byggevareutsalget, opplevde bransjen en årlig vekst på 20 prosent, og da vi åpnet dørene var veksten snudd til en omsetningsnedgang på 20-30 prosent. Da blir gapet for stort til å oppnå lønnsom drift, fremholder han.

Offisielle regnskapstall viser at virksomheten i 2007 hadde et resultat før skatt på minus 3,8 millioner, mens underskuddet hadde steget til 13,2 millioner året etter.

– Som eiere har vi satset lenge på at dette skulle gå. Vi skjøt inn ny egenkapital så sent som i fjor, og egenkapitalen har vært positiv helt frem til nå, opplyser Stian Ekornes.

Eierne lar ikke virksomheten gå konkurs, men foretar en styrt avvikling som kan pågå i alt fra 14 dager til en og en halv måned. Det er de tre eierne samt Byggmakker-kjeden som blør økonomisk. Styrelederen opplyser at det ikke er noen banker eller øvrige kreditorer involvert som vil tape penger. Dessuten skal de ansatte få det som tilkommer dem.

– Slik er det å være investor. Noen ganger går det bra. Andre ganger går det ikke så bra, kommenterer Stian Ekornes.

– Vi kommer til å tape penger på avviklingen. Hvor mye vet vi ikke før virksomheten er avviklet og aktiva er realisert, kommenterer kjededirektør Morten Engebretsen hos Byggmakker Norge.

– Også i Ålesund-området er det et sterkt konkurranseutsatt marked slik at det er vanskelig nok å starte opp ny virksomhet. Men ekstra tungt er det å bygge opp lønnsom virksomhet i et fallende marked, konstaterer Engebretsen.

Kjededirektøren opplyser at Byggmakker selvsagt ønsker å være til stede sentralt på Sunnmøre, men at byggevarekjeden for øyeblikket har ingen planer om å starte noen ny virksomhet i Ålesund-området.