Store Norske får knusende kritikk

Tidligere direktør Robert Hermansen i Store Norske får knusende kritikk i granskningsrapport. Styret i det statlige gruveselskapet kobler nå inn politiet.

 

Allerede i 2009 utarbeidet Pareto en rapport for Næringsdepartementet. I rapporten fikk Store Norske, som da var ledet av Robert Hermansen, kraftig kritikk for flere avtaler som selskapet inngikk ved årtusenskiftet.

Tirsdag fikk styret i Store Norske en ny rapport i fanget. Den foreløpig rapporten fra revisjons- og rådgivningsselskapet PricewaterhouseCoopers og advokatfirma BA-HR, er en juridisk og forretningsmessig gjennomgang av selskapets store forretningsavtaler.

Kritisk til motiver

Rapporten er svært kritisk, og avdekker kritikkverdige forhold vedrørende selskapets formuesforvaltning, internkontroll, avtaleinngåelser og avtaleforlengelser, skriver gruveselskapet i en pressemelding tirsdag kveld.

Det blir blant annet stilt spørsmål til motivene bak avtalene som er inngått. Ifølge TV 2 er det tre sentrale kontrakter mellom Store Norske og underleverandører som blir omtalt som uforståelig dyre. Ifølge kanalen skal tidligere direktør, Robert Hermansen, ha hatt personlige bekjentskap til flere av disse underleverandørene. Hermansen skal også ha mottatt millionbeløp i form av lån og investeringer fra en av underleverandørene.

– Avtalerevisjonen gir grunnlag for å fastslå at det ikke har vært samsvar mellom ytelse og motytelse, både ved inngåelse og senere revisjon av avtalene, står det å lese i pressemeldingen.

Går til politiet

Avtalene blir omtalt som leverandørvennlige, og det blir pekt på at kontrakter ikke er satt ut til konkurranse for å oppnå en bedre pris.

Innholdet i rapporten er så graverende at Store Norske nå har besluttet å gå til politiet, opplyser selskapet.

Tidligere i juni ble det klart at Hermansen trekker seg fra alle offentlige verv. Bakgrunnen skal blant annet være avsløringene fra TV 2.

NTB har ikke lyktes med å komme i kontakt med Hermansen, og ifølge TV 2 har han heller ikke ønsket å kommentere saken tirsdag kveld