Byggekost-ros i ekstern rapport

Byggekostnadsprogrammet får ros i en ekstern rapport, og statsråd Navarsete lover å følge opp enkelte punkter i den kommende stortingsmeldingen.

- Bedre kundekompetanse, økt produktivitet og bedre ledelse er viktige utfordringer i byggenæringen. Byggekostnadsprogrammet har fokusert på dette, og evalueringen viser at arbeidet har gitt resultat. Likevel er det utfordringer man må arbeide videre med, sier kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete.

Byggekostnadsprogrammet ble etablert i 2005 som et femårig samarbeid mellom staten og organisasjonene i byggenæringen. Formålet var å redusere veksten i byggekostnadene og øke produktiviteten i næringen.

Agenda Kaupang har sammen med Asplan Viak gjennomført den uavhengige eksterne sluttevalueringen av programmet. De har sett på arbeidsform, innhold og resultat. Programmet får ros for å ha brukt mer ressurser på å formidle resultat enn det som er vanlig for forskingsprogram. Det er også etablert nye relasjoner innen næringen og overfor forbrukerorganisasjoner og FOU-miljø. Samarbeidet med bransjeorganisasjonene kunne ha vært bedre når det kommer til å spre resultatene.

Hele 83% av virksomhetene som er spurt mener Byggekostnadsprogrammet har vært nyttig for hele næringen. Programmet har likevel ikke vært stort nok til å skape store og varige endringer i adferden til aktørene i byggenæringen.

Programstyret har samtidig levert sin sluttrapport. Styret trekker fram at programmet har lykkes i å skape et løft for mange virksomheter i BAE-sektoren. Det er laget en plattform og et samarbeidsklima for spredning av kunnskap som gjør det mulig for alle fag og alle ledd i verdikjeden å ta del i resultatene. Stafettpinnen blir nå overlevert til styremaktene og byggenæringen.

- Vi har høstet nyttige erfaringer fra programmet. Det vil vi blant annet følge opp i Bygningspolitikkmeldingen som skal legges frem for Stortinget høsten 2011. Jeg vil oppfordre næringen til å videreutvikle og bruke kunnskapen fra Byggekostnadsprogrammet i det videre arbeidet med kvalitet og kostnadseffektivitet, sier Navarsete.