Åpner trafikksikre fiskebruer

21 år etter åpningen av populære Atlanterhavsvegen blir det endelig trygt å fiske på Myrbærholmen bru.

Allerede før åpningen av Atlanterhavsvegen i 1989 tok lokale fritidsfiskere brua i bruk for å fiske i Hulvågstraumen. Etter at vegen ble åpnet, og turistene fikk øynene opp for den spektakulære kjøreturen ute i havgapet, har også turistene prøvd fiskelykken fra vegbanen.

Atlanterhavsvegen er en populær turistveg, men har også mye lokaltrafikk og næringstrafikk. Kombinasjonen av ivrige fritidsfiskere og biltrafikk har skapt mye bekymring. Det er observert mange nestenulykker, men heldigvis registrert kun en ulykke med personskade.

Engasjement
Statens vegvesen, Nasjonale turistveger, presenterte planene om de to fiskebruene i 2004. Utfordringen har vært å skaffe finansiering. Bruene ble dyrere enn planlagt. Det var først da Samferdselsdepartementet bevilget tre millioner kroner til prosjektet i tiltakspakka i 2009 at finansieringen for de to bruene falt på plass. Av kostnadene på 11,5 millioner kroner er Statens vegvesen inne med 5,5 millioner kroner. Resten er et spleiselag mellom kommunene Eide, Averøy, Fræna, Molde og Kristiansund. Møre og Romsdals fylke, Gass Ror IKS og lokalt næringsliv har også bidratt.

- Fiskebruene er et godt eksempel på hva Statens vegvesen kan få til når engasjementet er stort nok lokalt Jeg vil gi honnør til arbeidsgruppa for finansiering av fiskebruene ledet av Eides ordfører Arnfinn Storvik, sier Grete Kongshaug, strekningsansvarlig for Nasjonal turistveg Atlanterhavsvegen i Statens vegvesen. Hun mener de to fiskebruene har gjort turistvegen langs Atlanterhavsvegen mer attraktiv.

- Arkitektene har tegnet ei funksjonell og flott bru. Vi gleder oss sammen med turister og lokale fiskere over at det nå ikke lenger er trafikkfarlig å fiske fra brua, sier Kongshaug.

Fiskekonkurranse
Det er arkitektene Beate Hølmebakk og Per Tamsen i manthey kula ans i Oslo som har tegnet fiskebruene. Den ene brua ender i en sirkel med benker. På andre siden går det en trapp ned på skjæret. Bruene er henholdsvis ca 80 og 100 meter lange. Under åpningen fredag 2. juli skal ordførerne i kommunene langs Atlanterhavsvegen klippe fiskesnøret når bruene åpnes offisielt. Naturlig nok blir det også en fiskekonkurranse og underholdning ved kulturskolene i Eide, Averøy og Fræna kommuner.