Ny kunnskap om jordas miljø og klima

Ny viktig kunnskap om klimaet og miljøet på jorda skal presenteres på ESAs konferanse om jordobservasjoner i Bergen denne uka.¨

 

Den europeiske romfartsorganisasjonen ESA gjennomfører årets kanskje viktigste konferanse om jordobservasjoner i byen fram til fredag.

Miljø og klima står i sentrum for konferansen, som betraktes som så betydningsfull at selv nærings- og handelsminister Trond Giske (Ap) har ryddet plass i sitt travle program til å holde et innlegg på åpningsdagen mandag.

Living Planet Symposium – tidligere kalt Envisat Symposium – arrangeres av ESA i samarbeid med Norsk Romsenter og Nansensenteret i Bergen. Konferansen er nå kraftig utvidet og skal sette søkelyset på hvordan alle ESAs jordobservasjonssatellitter blir utnyttet.

Dette inkluderer satellitter som Envisat, GOCE, SMOS, ERS og CryoSat.

Hele bredden

– For første gang skal konferansen vise hele bredden av ESAs arbeid innen jordobservasjon, ikke bare Envisat, forteller Per Erik Skrøvseth, seksjonssjef for internasjonale programmer innen jordobservasjon ved Norsk Romsenter.

Envisat står for «Environmental Satellite», en miljøsatellitt bygget av ESA og skutt opp med Ariane 5G 1. mars 2002 fra Kourou i Fransk Guyana. Med sine 8.211 kilo skal det være den største satellitten som er skutt opp. Den sirkulerer i en solsynkron polar bane i ca. 790 kilometers høyde og sveiper rundt jorda på 101 minutter.

Satellitten er en videreføring av ERS-programmene og sikrer god kunnskap om miljøet og prosesser på jorda samt overvåking av jordas ressurser.

Mye nytt

Det er mye nytt som skal presenteres på årets ukesymposium:

– De aller første resultatene fra de tre nye europeiske klima- og miljøforskningssatellittene GOCE, SMOS og CryoSat-2 skal legges fram, sier forskningsdirektør ved Nansensenteret, Johnny Johannessen.

Dataene fra disse tre nye europeiske forskningssatellittene vil gi ny kunnskap om jordas miljø og klima, for eksempel hvordan det står til med de store havstrømmene, innlandsisen i Antarktis og havisen i Arktis.

I tillegg begynner forskerne nå å få lange og nøyaktige jordobservasjoner fra satellitter som har vært i rommet i nærmere 20 år, Envisat og ERS-2.

Ifølge Terje Wahl, avdelingsdirektør for forskning og jordobservasjon ved Norsk Romsenter, er det naturlig at ESAs store jordobservasjonskonferanse blir holdt i Bergen.

– Jordobservasjon var en av de viktigste grunnene til at Norge ble medlem av ESA i 1987 og fagfeltet har hele tiden hatt stort oppmerksomhet fra norsk side, sier Wahl