Bruk de kloke hodene, Trond Giske

Vi har mange kloke hoder her i landet – og nå er det viktigere enn noen gang at de rette hodene samles for å møte fremtidens utfordringer. Det er også viktig å skape arenaer hvor tankene kan spille sammen. Byggenæringen har utøvere som har evne til å tenke praktisk. Folk fra denne næringen er skrudd sammen på en spesiell måte. Man jobber hele tiden mot et konkret resultat. Nå er det viktig at det settes av langt mer penger til næringsrettet forskning – og her må Nærings- og handelsdepartementet spille en langt større rolle. Så lenge Trond Giske leder dette departementet er det håp om resultater.

 

Men skal det bli resultater er det viktig at alle slike forskningsmidler blir styrt målbevisst. Det er også viktig at det blir et samspill mellom ”bestillerne” og forskningen. Og så må man ha evnen til å tenke langt mer tverrfaglig enn før.

Vi må i de nærmeste årene løse en rekke store og kompliserte saker. Men ved å velge en praktisk måte å tenke på – kan næringens utøvere og forskere sammen løse utfordringene. Her synes vi oljeindustrien har vært flinke. På grunn av innovativt samspill med forskerne har oljeindustrien funnet løsninger bl a når det gjelder oljeboring som har ført til at man har fått ut langt mer olje- og gass fra reservoarene enn det man kunne for noen år siden.

En sak som det nå haster å finne en løsning på, har vi selv engasjert oss i; nemlig dette med å lage 2. generasjons fiskeoppdrettsanlegg. Her kan vi finne samspill mellom byggenæring og havbruksnæring. Klarer vi å lage det rette ”cluster” – ja, da makter vi å lage systemer som kan løse de fleste problemer havbruksnæringen har – ikke minst i forhold til sine omgivelser og til seg selv. Det vil også bidra til en videre utvikling. Olje og gass blir det slutt på en dag – havbruksnæringen er kommet for å bli. Og for kystens befolkning og Norge som land, vil den få stadig større betydning.

Det er viktig å få råd fra ”unge” hoder slik Giske har lagt opp til, men det finnes også noen gode tanker i ”gamle” hoder. De skal man heller ikke forakte.

Den kanskje beste anvendelsen av de pengene staten nå har på ”bok” er å sette noen av dem inn konkrete forsknings- og utviklingsprosjekter. Vi sender en utfordring nettopp til Trond Giske som kanskje er den statsråden som kan sette den rette pakken sammen. Lykkes man med slike prosjekter er oppturen garantert.