Forundret Vegforum

NESO har, gjennom sitt medlemskap i Vegforum Nord, med forundring registrert samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppas avlysning av anbudet av vegprosjektene Møllenes-Kvenvik-Hjemmeluft i Finnmark.

Nasjonal Transportplan (NTP) 2010-2019 har definert vegprosjektet E6 vest for Alta som en viktig vegprioritering, noe Vegforum Nord også i sin innstilling til ny transportplan har satt opp som en prioritert satsing i planperioden. Bak denne prioriteringen står et samlet næringsliv i regionen.

Vegforum Nord har sendt ut denne pressemeldingen:

Vegforum Nord har med forundring registrert samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppas avlysning av anbudet av veiprosjektene Møllenes-Kvenvik-Hjemmeluft i Finnmark.

Nasjonal Transportplan (NTP) 2010-2019 har definert veiprosjektet E6 vest for Alta som en viktig veiprioritering, noe Vegforum Nord også i sin innstilling til ny transportplan har satt opp som en prioritert satsing i planperioden. Bak denne prioriteringen står et samlet næringsliv i regionen.

Vegforum Nord er oppmerksom på at det er forutsatt en egenandel i denne satsingen, men henstiller regjeringen til å ikke skrinlegge hele prosjektet med begrunnelse av en manglende egenandel, men heller finne løsninger som er tilpasset både befolkningsgrunnlag og en størrelse som er mulig for befolkning og næringsliv å bære kostnadsmessig. For Finnmark fylke er dette viktigste hovedåren for samferdsel, og det er helt avgjørende å raskt få på plass prosjektet igjen for å sikre regionen en positiv utvikling.

Finnmark fylke har ikke gode samferdselsmessige alternativer til vei, og kan ikke basere seg på andre alternativer enn denne stamveien. Det påligger derfor regjeringen et ekstra ansvar å finne en god løsning raskt.

En offensiv og framtidsretta samferdselspolitikk er viktig for den regionale utviklingen. Regioner bindes sammen av transporter, og samferdsel betyr mye for god næringsutvikling.

I Nord Norge er vei spesielt viktig på grunn av lange avstander både internt i landsdelen og til markedene i Europa. Dette medfører store transportkostnader og stort tidsforbruk. For Troms og Finnmark som ikke har jernbane, er spesielt vei det som dekker best transportbehovene og av stor viktighet for næringsutvikling.

Befolknings- og næringsutvikling er viktige elementer når det gjelder samferdselsplanlegging. Det dreier seg om arbeidsplasser, skoletilbud, fritids- og kulturtilbud, mangfold og infrastruktur når folk velger å bosette seg i regionen, kommunen eller lokalsamfunnet.

Vekst, nyetableringer og næringslokaliseringer gir ringvirkninger når det gjelder befolkningsstruktur og bosettingsmønster. Derfor skal samferdselspolitikken tilpasses befolkningens og næringslivets mønster og utvikling.

Vi henstiller derfor samferdselsministeren til å samarbeide med lokal-, fylkes-, stortingspolitikere og næringsliv for å prosjektet på plass igjen snarest, noe annet vil svekke regjeringens anselse i forhold til nordområdesatsing og en oppfyllelse av Nasjonal Transportplan.

Vegforum Nord består av følgende organisasjoner; NHO Finnmark, Troms, Nordland, Norges Automobil Forbund, Entreprenørforeningen Bygg og Anlegg (EBA), Nord Norske Entreprenørers Serviceorganisasjon (NESO), Norges Lastebileier Forbund Region nord (NLF), Maskinentreprenørenes Forbund Region Nord (MEF) og LO.