Vi har lyktes i den økonomiske politikken

Å ruste opp vei- og jernbanenettet og få en internasjonal skogavtale på plass er noen av de viktigste sakene for den rødgrønne regjeringen til høsten, ifølge statsminister Jens Stoltenberg (Ap).

Nå starter mange prosjekter for opprustning av vei- og jernbanenettet, og vi vil se resultater av en økt satsing, sa Stoltenberg da han fredag holdt sin halvårige pressekonferanse.

Statsministeren erkjenner at et dårlig veinett er dårlig samfunnsøkonomi.

– Vi er ikke i mål og bevilgningene må fortsette, legger han til.

Innføring av samhandlingsreformen for norsk helsevesen og arbeidet med å få på plass en internasjonal skogavtale for å redusere CO2-utslippene er noen av de viktigste sakene for regjeringen, mener statsministeren.

Laveste ledighet
Han innledet sin oppsummering av siste halvår med å snakke om den økonomiske politikken, og sa at regjeringen jobber etter tre lange linjer: Arbeid, velferd og miljø.

– Vi lever i en tid der verdensøkonomien har hatt det sterkeste tilbakeslaget på om lag 70 år. Krisen har endret karakter til å bli en krise i arbeidslivet. Vi har lyktes med å ha Europas laveste ledighet, og lavere enn den har vært i Norge de siste 20 årene, sa han.

Delelinjeavtalen med Russland står også på statsministerens skryteliste over politiske seiere siste halvår, samt at han trekker fram den økonomiske politikken. I revidert nasjonalbudsjett fra mai kuttet regjeringen bruken av oljepenger med rundt 17 milliarder kroner.

– Vi har ført en ansvarlig økonomisk politikk. Vi brukte oljepengene for å bekjempe finanskrisen. Nå kommer testen på om vi greier å bremse bruken av oljepenger i oppgangstider, sier Stoltenberg.

Lønnsoppgjøret
Årets lønnsoppgjør er i sluttfasen og det har vært gjennomført flere streiker blant annet i kommunal sektor. Statsministeren er likevel fornøyd med resultatet.

– Den norske modellen har bestått prøven i en krevende internasjonal situasjon med finans- og gjeldskrise, sier han.

Stoltenberg mener at det ikke var noen selvfølge at årets lønnsoppgjør skulle få en god kvinneprofil og samtidig være innenfor forsvarlige rammer.

– Det var ikke åpenbart. Det var et sterkt press for å gå ut over rammene. I Norge har vi diskutert hvor mye mer penger folk skal ha å rutte med, mens ellers i Europa diskuterer man hvor mye mindre penger folk skal ha, sier Stoltenberg.

Færre asylsøkere
Regjeringen har nedjustert antallet asylsøkere til 10.000 i år, opplyste statsministeren. Han mener at det er viktig for integreringspolitikken og at det er viktig å forsterke verdens beste velferdssamfunn.

– Det som uroer meg mest er om vi får nok hender i arbeid i omsorgssektoren. En av tre som går ut i arbeid må velge helse og omsorg for å få nok arbeidskraft. Vi er i rute med utbygging av sykehjemsplasser. Løftet om full dekning i 2015 står fast, men det er bare begynnelsen på den opptrappingen som må gjøres for å sikre nok pleie og omsorg, sa han.