Utprøving av betonganlegg i Averøy?

Forsøksstasjonen for laks på Ekkilsøy på Nordmøre kan bli sentral i forbindelse med utprøving av nye oppdrettsanlegg i betong. Averøy kommune og fylket setter alle kluter til for at Fiskeridepartementet skal stå ved gitte lovnader; at forskningsstasjonen skal videreutvikles, skriver Tidens Krav.

 

Da må stasjonen ha større oppdrettsvolum å forske på. De har tiden frem til generalforsamlingen onsdag i neste uke.

- Men stasjonen kan også bli sentral i utprøving av nye typer oppdrettsanlegg. Rundt stasjonen er det en rekke egnede lokaliteter – og det at man har en forsøksstasjon som har bred erfaring i bruk av konvensjonelle anlegg betyr at man også kan få et godt utbytte ved å sammenligne gamle mot de nye typer oppdrettsanlegg, sier sjefredaktør Per Helge Pedersen i Byggeindustrien.

Fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen har gjort det klart at det er departementet som største eier i Nofima (56 prosent) som har siste ord om omstruktureringen i selskapet, skriver Tidens Krav..

Konsernstyret har vedtatt at torskeforskningen på Sunndalsøra skal overføres til Tromsø, og at det skal utredes alternativ driftsmodell for Averøy.

Større aktører

Stasjonen på Ekkilsøy trues økonomisk, og Nofima jakter derfor på samarbeidspartnere. Større aktører som i dag nyter godt av forskningen som pågår. De to store som har forsøk gående på Ekkilsøy i dag er Marine Harvest og Lerøy Hydrotech.

Konsernsjef Øyvind Fylling-Jensen i Nofima besøkte Averøy for første gang denne uken. Han hadde møte både med kommuneledelsen og ansatte på Ekkilsøy.

– Jeg redegjorde for utredningene som ligger til grunn for beslutningen konsernstyret har tatt. Vi hadde en positiv dialog. Vi vil sammen med kommuner og fylke komme frem til en optimal driftsmodell for Averøy og Sunndal.

– Vi skal se på forskjellige driftsformer frem til styremøtet i november, og komme frem til en ny modell som kan sikre driften sammen med de ansatte, sa Fylling-Jensen.

Arbeidsgruppe

Nofima har satt ned ei arbeidsgruppe og invitert Averøy kommune med for sammen å finne frem til optimale løsninger. Kommunens mann blir spesialkonsulent Gregus Kristensen. Gruppa vil starte sitt arbeid etter ferien.

– De skal jobbe inn mot aktuelle interessentgrupper frem til beslutningen foreligger. Den skal legges frem for de tillitsvalgte og styret i november .