Ebbe i tysk byggenæring

BERLIN: Bygg- og anleggsbransjen i Tyskland forventer kraftig tilbakegang neste år.

Utsiktene for bygg- og anleggsbransjen for 2011 er dystre i Tyskland. Som følge av den tyske regjeringens beinharde sparepolitikk forventes en tilbakegang i omsetningen innen bygg og anlegg på 7,4 prosent, og rundt 7.000 ansatte vil miste jobben.I dag er det cirka 700.000 ansatte i BA-industrien i Tyskland.

Det er det tyske Zentralverband des deutschen Baugewerbes (ZDB), som tilsvarer BNL (Byggenæringens Landsforening), som presenterer utsiktene for de neste årene, ifølge Berliner Zeitung. Hittil har offentlige konjunkturpakker bidratt til å sikre virksomheten innen bygg og anlegg, spesielt satsing på store infrastrukturprosjekter som veier, jernbane og flyplassutbygging. For inneværende år regner ZDB med en minimal nedgang i omsetningsvolumene på 0,7 prosent. En betydelig tilbakegang i privatfinansiert sektor med åtte prosent oppveies nesten av en tilsvarende økning i offentlige BA-oppdrag på rundt sju prosent.

Men neste år blir det verre. Regjeringen Angela Merkel la for to uker siden fram en sparepakke, som gjør dype innhogg i nettopp offentlig byggaktivitet. Regjeringen skal spare 80 milliarder Euro (cirka 640 milliarder kroner) de neste fem årene, og dette vil merkes spesielt innen bygg- og anleggsnæringen.Tilbakegangen i omsetningen prognostiseres til 7,4 prosent i 2011.

I tillegg kommer økt konkurranse fra Kina. BA-bedrifter i Polen planlegger å hente billige bygningsarbeidere fra Kina, blant annet for å bygge ut motorveinettet. Dette vil øke presset i Tyskland, da lavtlønnede polske arbeidere som mister jobben hjemme, vil søke til Tyskland. Riktignok finnes det minstelønnsbestemmelser, men i praksis vil ikke de kunne hindre nytt press på tarifflønnsnivået i Tyskland.