Nei til to vindkraftverk på Fosen og i Namdalen

NVE avslår søknadene om Rapheia og Blåheia vindkraftverk i Nord- og Sør-Trøndelag. NVE har i avslagene lagt avgjørende vekt på hensynet til reindriftsnæringen.

 

7. juni ga NVE konsesjon til fire vindkraftverk med tilhørende kraftledninger på Fosen og i Namdalen. Vi signaliserte i begrunnelsen for vedtakene at det ved behandling av de fire resterende prosjektene innenfor driftsgruppe nord i Fosen reinbeitedistrikt, ville det bli lagt betydelig vekt på reindriftsinteressene.

Avslagene på Rapheia og Blåheia vindkraftverk begrunnes med at tiltakene er planlagt i sentrale og viktige beiteområder innenfor Fosen reinbeitedistrikt. NVE mener at de totale virkningene for Nord-gruppen i Fosen reinbeitedistrikt vil kunne bli for store dersom de planlagte vindkraftverkene bygges ut i tillegg til de allerede konsesjonsgitte vindkraftverkene.

NVE har lagt til grunn at vinterbeiteområder i dag ikke er en begrensende faktor for reintallet innenfor Fosen reinbeitedistrikt. NVE mener derimot at ytterligere utbygging av energianlegg og andre arealinngrep i reinbeitedistriktet kan føre til at vinterbeitene kan bli en minimumsfaktor.

De avslåtte vindkraftverkene ville hatt en samlet installert effekt på inntil 248 MW og ville bestått av inntil 86 vindturbiner. Planområdene til de to vindkraftverkene utgjør et areal på cirka 40 km2 .

NVE har gjennomført en samordnet behandling av vindkraft- og kraftledningsprosjekter på Fosen. NVE vil nå avslutte dette arbeidet ved å sende de to gjenværende søknadene i regionen, Innvordfjellet og Breivikfjellet, på høring. Høsten 2010 vil det bli arrangert høringsmøter.