Rusprosjekt ønsker flere bedrifter

BNL har mottatt støtte fra NHOs arbeidsmiljøfond til et pilotprosjekt for implementering av rus- middelpolitikk i byggenæringen. Flere bedrifter har sett på dette som en unik mulighet til å skaffe seg kunnskap stadig flere bedrifter erkjenner at de vet og kan for lite om.

Faktaboks:

Følgende bedrifter er med på prosjektet:

Kruse Smith

BIS-industrier

Waldegruppen

Beerenberg

Spenncon

Kaefer

Bry deg-konseptet:

Et prosjekt i regi av Norsk Narkotikapolitiforening (NNPF)

”Bry Deg – si nei til narkotika” er Norsk Narkotikapolitiforenings rus- og kriminalitetsforebyggende prosjekt. Hovedmålet med ”Bry Deg” er å bidra til at flere får et godt liv gjennom at færre begynner med narkotika.

BNL har fått prosjektmidler fra NHOs Arbeidsmiljøfond til å gjennomføre piloten. Praktisk gjennomføring skjer ved faglig ansvarlig Lars Holmen i NNPF.

Delmål og virkemidler

1. Ansvarliggjøre ledere, og gjennom tilført kunnskap, å sette dem i stand til å gjennomføre tiltak.

2. Bevisstgjøre ledelse og ansatte om risiko ved misbruk.

3. Øke sikkerheten for de ansatte på byggeplassen.

4. Redusere sykefravær forbundet med rusmidler.

5. Øke trivselen på arbeidsplassen.

6. Skape riktige holdninger i bedriften

7. Søke så langt som mulig å beholde arbeidstakerne i bedriften.

8. Gi kunnskap til lærlinger om rus.

9. Gi bygg- og anleggsnæringen, og bedriftene et godt omdømme.

- Flere av våre pilotbedrifter har nå gjennomført de første to fasene i prosjektet som har som mål å få ledere til å erkjenne og prioritere behovet for en tydelig rusmiddelpolitikk i bedriften, sier advokat Annicken Iversen som er prosjektansvarlig i BNL.

HR-direktør Tom Syvertsen i det sørlandsbaserte entreprenørselskapet Kruse Smith representerer en av pilotbedriftene. – Jeg ble utfordret på dette internt av Arbeidsmiljøutvalget vårt hvor det ble etterlyst en mer tydelig ruspolitikk. Det var i tillegg enkelte bekymringsmeldinger om rusproblemer (alkohol og narkotiske stoffer) på store byggeprosjekter som krever pendling og hvor våre ansatte er innlosjert på store brakkerigger. Jeg har jobbet med personalrelaterte spørsmål i 30 år og ser hvor viktig det er for bedriftene å ha en gjennomtenkt ruspolitikk, sier Syvertsen.

Stadig flere snakker nå om 24-timers ansvaret. – Rus griper inn i livene til våre ansatte, til familiene deres, kollegaer og bedriften. Bry deg-prosjektet tar tak i 24-timers medarbeideren. Vi meldte oss derfor raskt for å være med på dette pilotprosjektet.

Kruse Smith har ca 1000 ansatte og har regler for alkoholservering i jobbsammenheng. – Gjennom årene har vi blant annet blitt mer bevisste på hva vi serverer gratis til ansatte og om det er riktig å servere øl i sammenhenger der lærlinger er tilstede. Andre typer rus har vi liten erfaring med, og vi ønsker derfor å lære mer om narkotiske stoffer.

Fremdeles mulig å delta
Av ulike årsaker har prosjektet anmodet om å få utvide prosjektperioden. Bedrifter som har vært avventede kan nå kontakte annicken.iversen@bnl.no og melde sin interesse.

Dette prosjektet og arbeidet handler mye om forebyggende arbeid og spredning av kunnskap i organisasjonen. Og at det er lov til å bry seg om kollleger og ansatte uten at dette nødvendigvis oppfattes som brysomt eller overtramp.

Hvorfor gjøre noe?
Et godt kunnskapsgrunnlag og et korrekt bilde av rusmiddelvaner blant ansatte og deres nærmeste, er nødvendig for et effektivt rusforebyggende arbeid.

Hvem påvirker ruskulturen i din bedrift? Er det kun i trafikken, på fest og i private sammenhenger at rusmisbruk finnes? 1/3 av korttidsfraværet er alkoholrelatert. Bruk av rusmidler utgjør ikke bare en trussel mot den enkelte medarbeider, men er også en trussel mot virksomheten og arbeidsmiljøet. Illegale rusmidler eksponerer bedriften for kriminelle miljøer og skader bedriftens omdømme.

Alle ledere har et ansvar når det gjelder rusproblemer hos ansatte. Mange har vært for naive i forhold til rus, spesielt narkotiske stoffer og de utfordringene som ligger i forhold til arbeidsoppgaver og HMS-arbeid. I tillegg blir stadig flere bevisste på at rusproblemer finnes i alle nivå i organisasjonen, fra toppledelse til lærlinger.

- Hva du ser, avhenger av hva du ser etter og om du ønsker å gjøre noe med det du ser.

Rusproblemer finnes i alle grader og varianter og det er ulike årsaker til rusproblemer. Dette bør bedriftsledere og ledelse være interessert i å lære mer om, sier Iversen som viser til at konsekvensene er økt risiko for feilvurderinger, økt risiko for uhell og lavere produktivitet.

- Kruse Smith er i starten med dette arbeidet men vi gleder oss til å følge prosjektet videre, sier Syvertsen som mener mye handler om å være klar over hvilke signaler man skal se etter og ikke minst ha et ledelsesforankret ønske om å hjelpe de som har problemer med rus både av hensyn til den ansatte men også av hensyn til bedriften.