Unngå innbrudd i ferien

Økningen i organiserte bander gjør at du må tenke annerledes når du skal sikre huset. Innbrudd mens huseier er hjemme er et økende problem.

I følge Gjensidige er det omtrent 15 prosent høyere risiko for innbrudd i juli og august enn resten av året. Man skulle kanskje tro at man er mest utsatt for innbrudd mens man er bortreist, men i følge informasjonssjef Birte Kulberg i Securitas Direct er det et voksende problem at innbruddstyver bryter seg inn også mens folk er hjemme. Securitas Direct går nå ut til kunder og anbefaler bruk av alarm selv om man er hjemme.

–De siste to årene har vi sett en økning i organiserte innbruddsbander fra Øst-Europa. Disse bandene er mindre redde, og vi har sett en tendens til at de bryr seg lite om at det er folk til stede i huset mens de gjør innbrudd. De kan derfor bryte seg inn i stua mens familien er ute og griller, eller gå inn i andre etasje mens eierne befinner seg i første. Vi anbefaler derfor at man låser innganger og vinduer i rom og etasjer man ikke befinner seg i. I tillegg bør disse potensielle inngangene sikres med alarm, sier Kulberg.

Traumatisk
For mange kan det å oppdage en innbruddstyv på fersk gjerning være en traumatisk opplevelse. Selv om gjerningsmannen sjelden forvolder fysisk skade, kan dette ofte være en mental påkjenning man kan slite med over lengre tid.

–Det å ikke føle seg trygg i sitt eget hjem er en forferdelig opplevelse. Med alarm i huset har man mulighet til trykke på en SOS-knapp. Da kan du når som helst utløse alarmen og tilkalle alarmsentralen dersom du får ubudne gjester. Sentralen vil da sende vektere hjem til deg, sier Kulberg.

Innbruddsøkning
I følge Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO) har forsikringsselskapenes erstatninger etter boliginnbrudd økt med hele 65 prosent de to siste årene. Hovedårsaken til den massive økningen er i følge FNO organisert kriminalitet fra Øst-Europa . Nå ber Securitas Direct folk være oppmerksom slik at sommerferien ikke blir et mareritt.

–Man er spesielt utsatt i sommermånedene og det er viktig å være bevisst slik at man kan unngå å få besøk av ubudne gjester, sier Birte Kulberg. –Innbrudd er ikke lenger noe man bare hører om, men noe som har skjedd svært mange av oss. Vi har derfor utarbeidet en liste over enkle forhåndsregler man bør ta for å unngå innbrudd.