Scantech

Scantech

Scantech

Sted: Stavanger

Prosjekttype: Nybygg

Totalkostnad: 130 millioner kroner

Bruttoareal: 12.500 kvm

Byggherre: Scantech Eiendom

Byggherrerepr: Rambøll

Totalentreprenør: Lothe Bygg

Arkitekt: Giskes Arkitektkontor

Interiørarkitekt: Torun Lie

Rådgivere: RIB og RIAku: Multiconsult - RIV: Energi & Miljø - RIE: Rønning Elektro - RIBr: Norconsult - Utomhusplan: Dimensjon Rådgivning

Underentreprenører og leverandører: Grunnarbeider: T Stangeland Maskin - Betongarbeider: Kruse-Smith - Betongelementer: Egersund Betongteknikk - Hulldekkelementer: Spenncon - Stålarbeider: Varhaug Bygg & Montasje - Tømrer: Gann Tre - Innredning: Stavanger Bygg - Taktekking: Sandnes Tak - Vinduer og dører: Time Aluminium - Maler: Vatland & Sønn - Gulvlegger: Kontor og Boliggulv - Fugearbeider: Allfug - Murer: Gjesdal & Rødberg - Rørlegger: Sig Halvorsen - Ventilasjon: Energi & Miljø - Elektro: Rønning Elektro - Branntetting: Thermax - Traverskraner: Datek Løfteteknikk - Kjøkkeninnredning: Norrøna Storkjøkken - Porter: Port-Teknikk - Heis: Kone

Lothe Bygg har ført opp et kontor-, verksted- og lagerbygg for Scantech Eiendom AS i Stavanger.

Bygget har et bruksareal på 12.500 kvadratmeter og har en total pris på 130 millioner kroner eks mva. Det er tegnet av Giskes Arkitektkontor og ført opp i totalentreprise, innen tidsplan og budsjettramme. Byggingen startet i februar 2008. Bygget stod ferdig i april i år. Det var full drift i bygget fra mai.

Offshore-utstyr
Kontordelen har fire etasjer og er på 1.500 kvadratmeter. Den har hovedsakelig innredning med cellekontorer. Verksteddelen er på 3.380 kvadratmeter og brukes til å produsere løfteutstyr, kompressorer, steamgeneratorer og vinsjer som selges eller leies til offshorebedrifter. Lagerdelen er på 3.700 kvadratmeter.

Tomten i Dusavika er en skrånende tomt på 13 mål med fjellgrunn. Prosjektleder Lidvar Sveinsvoll i Lothe Bygg forteller at det er sprengt ut drøyt 70.000 kubikkmeter faste masser. Bygget har en stor kjeller som ligger delvis under bakkenivå

Betongelementer
Bygget har L-form, med kontordel i midten og verksted og lager i fløyene. Kjelleren er plasstøpt. Bærekonstruksjon over bakken er i betongelementer. De største betongelementene er 3x16 meter og veier 16 tonn. Taket er flatt. Det er hulldekker over kontordelen og ståltak på verksted- og lagerhallene, med isolasjon og papptekking. Kontordelen har fasade av svarte, slipte betongelementer. Verksted- og lagerdelene har gråmalte betongelementer. Det er fliser på gulvet i lobby og garderober. I kontorene er det teppefliser, hallene har Lakro-behandlet betonggulv. I lobbyen og i kantinen er det eikespiler på veggene. Andre veggflater er sparklet og malt. Kontordelen har systemhimlinger.

Kontorfløyen er dimensjonert for en etasje til. Bruk av betongelementer og aluminiumsvinduer gir et meget vedlikeholdsvennlig bygg med lang levetid. Det ble praktisert rent bygg under oppføringen. Kjelleren er tørket ut med rotoravfuktere, resten av bygget med byggvarme.

– Vi hadde tett bygg i fjor sommer og siden elementer gir rask byggetid kom det lite fukt i konstruksjonen.

Ingen fraværsskader
Oppvarming skjer med vannbåren varme basert på gass. Hele bygget er sprinklet og har sentral driftskontroll. Kontordel og verksted har balansert ventilasjon med varmegjenvinning. I kontordelen er det også kjøling via ventilasjonsanlegget. Det er valgt materialer som er lette å holde rene. Kontordelen har sentralstøvsuger. Utenfor bygget er det 85 parkeringsplasser. Fem mål har belegningsstein for å tåle tunge belastninger og tre mål er asfaltert.

Sveinsvoll sier at det har gått greit å føre opp bygget.

– Det mest spesielle i prosjektet er den store, utsprengte kjelleren. Det var 70 personer i arbeid på byggeplassen da aktiviteten var på topp. Byggingen skjedde uten fraværsskader. Vi har fått økt kompetanse på logistikk og på oppføring av store bygg.

Tekst og foto: Ole Harald Dale


Flere prosjekter