Dronning Sonja åpnet Bybanen

Klokken 12.54 klipte HM Dronning Sonja over et oransje bånd (i samme fagre som bybanevognene). Det markerte starten på ordinær trafikk på Bybanen i Bergen. (SE VIDEO OG BILLEDKARUSELL)

Fakta om Bybanen i Bergen

* Dronning Sonja åpnet tirsdag bybanen i Bergen.

* Banen går mellom sentrum i Bergen og Nesttun, en strekning på 9,8 km.

* Kostnadene er 2,2 milliarder 2007-kroner.

* Bybanen er en trikk som går i en egen bane. All annen trafikk har vikeplikt for bybanen.

* Det er anslått at 26.000 personer vil reise med banen daglig, 6,5 millioner på årsbasis.

* Bybanen er vedtatt forlenget til kjøpesenteret Lagunen, en strekning på 3,6 km som skal stå ferdig i 2013.

* Det er planer om å forlenge banen videre til Bergen lufthavn Flesland og senere både vest- og nordover fra sentrum. (NTB)

Den første tiden går banen mellom Byparken i Bergen sentrum og Nesttun. Om få dager starter arbeidet med trinn 2, som går fra Nesttun til Lagunen.

Både ordfører Gunnar Bakke (FrP) og byrådsleder Monica Mæland (H) tok opp behovet for finansiering av ytterligere byggetrinn i sine taler på Festplassen i dag.

Strekningen som nå er tatt i bruk er 9,8 kilometer lang og har kostet 2,2 milliarder 2007 kroner. Bybanen er prosjektert av Norconsult. Grunnentreprisene er utført av Fyllingen Maskin AS, NCC Construction AS, Svein Boasson AS og Veidekke Entreprenør AS. Skinnegangen er lagt av Baneservice. Perrongbyggene er satt opp av LAB.

Bybanen går fra Byparken via Nygård, Strømmen, Danmarksplass, Inndalsveien, Wergeland, Sletten, Fantoft, Paradis og til foreløpig terminal på Nesttun. Langs traseen er det 15 holdeplasser, inkludert Byparken og Nesttun.

Hver vogn er på 32 meter og tar 212 passasjerer (hver vogn er et eget tog). Etter sommeren blir det avganger hvert femte minutt i rushtiden, ellers hvert tiende minutt. Banen skal være i drift 20 timer i døgnet. Vognene går i egen trase og påvirkes ikke av køer på veiene.