Penger spart

Statoil og Aker Solutions har samlet spart hundrevis av millioner kroner på de store byggekontaktene selskapene har inngått med henholdsvis Skanska og HENT ved å vente med å bestille nå i stedet for å bestille da byggeboomen var på sitt høyeste. Skanska skal bygge nytt bygg for Statoil i Oslo, mens HENT har inngått kontrakter om bygging av kontor- og hotellokaler for Aker Solutions på Hinna i Stavanger og på Fornebu i Bærum kommune. Skanska-kontrakten er på 1,3 milliarder kroner, HENT-kontraktene er samlet verdt i underkant av 2 milliarder kroner.

 

Staten som svømmer over av penger, kan også spare mye på å starte opp prosjekter nå prosjekter som man sårt trenger både i bygg og anlegg. Det er mye ledig kapasitet i byggenæringen som kan utnyttes. Det er mange ledige hender og det må da være bedre å sette disse til noe de kan i stedet for å betale ut penger gjennom NAV-systemet.

Men dessverre er beslutningsveiene mye lengre i det offentlige og den store bøygen er at slike prosjekter også må innom Finansdepartementet. Der sier man som oftest nei uansett hvor mye fornuft man bringer frem i dagen.

Ved å investere i nye energivennlige bygg vil selskapene på sikt spare enda mer i forhold til de bygg de sitter i nå. I tillegg vil man hente inn mye på synergier.