Plattformkonstruktører ser på oppdrettsanlegg

Rådgiverfirmaet Dr. techn. Olav Olsen som blant er kjent for konstruksjonen av de mange store betongplattformene, er nå engasjert i et forprosjekt for 2. generasjons oppdrettsanlegg i sjøen.

 

Ny prisoppgang for laks

Etter tre uker med prisnedgang snudde det igjen til oppgang i eksportprisen for fersk laks den siste uka.

Den gjennomsnittlige eksportprisen endte på 38,74 kroner per kilo, en oppgang på 4,3 prosent. Det går fram av ukestatistikken fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Prisnivået på laks har vært høyt over lengre tid, noe som har sammenheng med dårlig tilgang på laks fra andre store eksportnasjoner, spesielt Chile.

Også eksportvolumet er svært høyt. Den siste uka ble det eksportert 12.639 tonn fersk laks fra Norge. Det er en oppgang på 7,3 prosent fra uka før.

I tillegg til fersk laks ble det også eksportert 993 tonn fryst laks til en gjennomsnittlig kilopris på 43,12 kroner.

Det å kombinere kunnskap fra havbruksnæring og byggenæring kan gi helt nye anlegg som løser de fleste av de utfordringene fiskeoppdrettsproduksjonen har i dag. I denne omgang er det viktig å samle inn mest mulig kunnskap om hvilke utfordringer oppdrettsnæringen har. Det å samle de kloke hodene fra begge disse viktige næringene - havbruk og bygg og anlegg, kan gjøre at man endelig får de 2. generasjons oppdrettsanleggene mange har snakket om. I denne omgang skal det lages et for forprosjekt som forhåpentlig kan være starten på noe stort og interessant, hevder mange som Byggeindustrien har snakket med.

I det arbeidet som nå pågår er også byggutengrenser.no og Norsk Betongforening aktivt tatt med. I Norcem er også denne ideen mottatt med stor interesse. Det gjelder for øvrig i mange deler av byggenæringen. I Byggeindustrien er vi fornøyd med at så mange ulike mediebedrifter har skrevet om saken. Vårt initiativ synes å ha kommet til rett tid.

Selvsagt er det mye arbeid som ligger foran dem som nå skal konstruere de nye plattformløsningene. Det er mange tekniske problemer som må løses. Skal dette bli en suksess må det også dokumenteres at det er økonomisk forsvarlig og fornuftig å gå på slike nye løsninger.

I forbindelse med at NTB la ut en sak om dette sist søndag, ble det også laget en skisse til en mulig løsning. Denne skissen som er bygget rundt de tankene Byggeindustrien har lansert, viser en del av de fordeler de nye løsningene representerer. Den viser også hvordan man kan ta hånd om alle utslipp fra oppdrettsnæringen. Det er i dag et betydelig problem som skaper mye forurensninger i våre fjordsystemer og nære kystfarvann. Tar man vare på avfallet kan det gjøres om til en ressurs, nemlig gjødsel som kan gi nye inntektsmuligheter for oppdrettsnæringen. Det viktigste med dette er at oppdrettsnæringen kan bruke de lokaliteter man har gjennom sine konsesjoner, til å øke produksjonskapasiteten vesentlig. Lykkes næringen med dette kan det bety milliarder av kroner i økte inntekter. Det kan også skape den økonomien som er nødvendig når anleggene etter hvert skiftes ut. For byggenæringen som i tilfelle må bygge disse anleggene, blir det også nye muligheter.

Vi har allerede fått veldig mange tilbakemeldinger og gode innspill på vårt initiativ. Vi tar i mot alle henvendelser med stort alvor. Alle innspill vil bli oversendt de miljøer som arbeider med dette.