Erna ber ministre gjøre om SPB-vedtak

Høyre-leder Erna Solberg har skrevet brev til to ministre etter at NAV trakk støtten til Skole på byggeplass-prosjektet.

I brevet til kunnskapsminister Kristin Solberg og arbeidsminister Hanne Bjurstrøm uttrykker hun skuffelse over vedtaket, og ber ministerne gjøre om vedtaket.

Her er brevet:

Frafall i den videregående opplæringen er en av de største utfordringene for det norske velferdssamfunnet. Det er avgjørende viktig at vi legger til rette for nye sjanser for de som av ulike årsaker dropper ut før de har skaffet seg kompetanse som kan gi dem tilgang til arbeidsmarkedet.

Skole på byggeplass (SPB) er et spleiselag mellom entreprenører og NAV. Tiltaket går ut på at arbeidsløse etter en utvelgelsesprosess får tilbud om fagopplæring innen byggfag som sluttføres med en fullverdig fagprøve. Opplæringen skjer i brakkerigg som settes opp i nærheten av en byggeplass hvor også de praktiske oppgavene utføres.

Opplæringen utføres av lærere som har erfaring fra byggfag. Tiltaket har vart i noen år og anses som vellykket både fra fagforeninger og arbeidsgivere. Det har gitt en sterkt etterlengtet rekruttering av fagfolk til byggebransjen og mange arbeidsløse en ny sjanse i arbeidslivet. 50 pst. av elevene er innvandrere som ikke har formell utdanning i Norge, og som dermed får sin første mulighet til å komme seg inn i arbeidslivet. SPB har et særlig godt opplegg for unge voksne, gjennom lærlingordning for voksne, som gir mulighet til å klare økonomiske forpliktelser i et utdanningsløp. De siste årene har utdanningen vært konsentrert rundt betongarbeid, et fagfelt få videregående skoler har opplegg for. Betongbransjen har behov flere betongarbeidere og har måttet hente inn mange arbeidsinnvandrere.

NAV har bestemt at de ikke vil bestille kurset ”Skole på byggeplass” i regi av Veidekke høsten 2010, på tross av ferdig rammeavtale som tilsier at kurset kan kjøres for 20 elever fra september. Begrunnelsen er at de vil satse på mer generelle tiltak.

Tiltaket fyller et behov for arbeidslivet, for arbeidsledige, gir raskere integrering og møter særlig grupper hvor ordinær skolegang neppe er et alternativ. Det har kostet NAV 3 millioner de siste årene. Det ville vært på de fleste av våre politiske skrytelister for fagutdanning og sosial inkludering, men står nå i fare for å avvikles på av ett sektorområde i staten – som sikkert har sine gode begrunnelser for at de ikke synes dette passer helt inn i sitt ansvarsområde.

På dette tidspunktet er det et politisk ansvar å se helheten og skjære gjennom, derfor vil jeg gjerne utfordre dere begge som statsråder til å se helheten og raskt sikre at tiltaket får fortsette.