Unge vet ikke hva rente er

Halvparten av de unge i Norge vet ikke hva rente er. Et nytt nettsted skal lære dem økonomi.

– En undersøkelse blant unge mellom 18 og 20 år ble en vekker for oss. Den viste at forståelsen for grunnleggende privatøkonomiske sammenhenger var langt dårligere enn den burde, sier samfunnskontakt Rolf Jarle Brøske i Fokus Bank.

Bare halvparten svarte riktig på et spørsmål om hva rente er. Bare fire av ti greide å peke ut det gunstigste av tre enkle lånetilbud.

Undersøkelsen ble gjort av Zapera for Fokus Bank.

– Nettopp i denne alderen begynner mange å få økonomisk ansvar gjennom studielån, boligfinansiering eller låneopptak til andre formål. Da er det viktig å vite hva man gjør og å kunne sette opp et enkelt husholdningsregnskap, sier Rolf Jarle Brøske.

Starthjelp på nett
Fokus Bank lanserer nå nettstedet Mind Your Money, beregnet på unge voksne i alderen 18 til 27 år.

– På www.mym.no vil de finne råd og tips om dagligøkonomi, større kjøp, studieøkonomi, barn, reiser, boligkjøp, ny jobb og det å flytte sammen. På alle disse områdene trenger unge voksne starthjelp i form av økt kunnskap og forståelse, sier Brøske.

Inntrykket bekreftes av bankens kundeveiledere, som daglig svarer på spørsmål fra folk som føler seg usikre på alt som har med penger og budsjetter å gjøre.

– Veldig mange sliter med å skaffe seg oversikt i forbindelse med større invsteringer, jobbskifte eller inngåelse av husleiekontrakt. De vet ikke hvordan de skal finne de viktige tallene og sette dem sammen slik at det gir svar på hva man har råd til, sier autorisert finansrådgiver Monica Evjen i Fokus Bank.

Hun tror den nye nettjenesten vil være til hjelp for mange.

Populære verktøy
Nettstedet er det tredje Fokus Bank lanserer for å bedre den økonomiske forståelsen blant den yngste delen av befolkningen.

– Både Pengeby.no og Cashkontroll.no er blitt populære og til nytte for mange. Nå har vi store forventninger også til Mind Your Money, sier Rolf Jarle Brøske.

Bankens undersøkelse viste at foreldrene er 18- og 19-åringenes viktigste kilde til kunnskap om personlig økonomi. Syv av ti hadde diskutert slike spørsmål med mor eller far i løpet av det siste året.

– Det er selvfølgelig positivt. Samtidig vet vi at slik kunnskap også er ujevnt fordelt i den voksne delen av befolkningen. Det er viktig at ikke slike skjevheter består fra generasjon til generasjon. Derfor er det behov for alternative kunnskapskilder, sier Brøske.