Romsdalskvartalet

Romsdalskvartalet

Sted: Molde

Prosjekttype: Nybygg og rehab

Entreprisekostnad eks mva:
185 millioner kroner

Bruttoareal: 15.400 kvm

Byggherre: Romsdalskvartalet AS

Byggherrerepr: Probiz

Totalentreprenør:
Christie & Opsahl

Arkitekt: Arkitektkontoret BBW

Rådgivere: RIB: Tømmerdal Consult - RIB hulldekker og stål: Siv.ing Knut Finseth - RIV: Norconsult - RIE: ElektroPlan Møre - RIAku: Miljøakustikk - RIBr: Teknoconsult - Tilstandskontroll: Hammerø & Storvik - Miljøkartlegging Polygon

Underentreprenører og leverandører: Riving: AF Decom - Grunnarbeid og utomhus: Romsdal Anlegg - Ferdigbetong: Norbetong - Armering: Smith Stål - Betongelementer: Elementpartner/Betongpartner og Stryn Betongelement - Betongsaging: Christie & Opsahl og Løkhaug’s Betongsaging - Gulvstøp: X-Betong Furseth og Betcom Industrigulv - Stålkonstruksjoner: Skjelbostad Sveis og Christie & Opsahl - Deltabjelker: Peikko Norge - Takelementer: Lett-tak - Taktekking: Molde Taktekking - Aluminiumsvinduer: Ove Straumsheim - Lev.vinduer: Nordvest Vinduet - Maling og gulvbelegg: Malermestrene BMV - Industriparkett: Bo Andrèn Norge - Lamellparkett: Angvik Byggkompani - Mur, puss og flis: Murmester Kjell Furesund - Systemhimlinger og -vegger: Modulvegger Innex - Blikkenslager: Ugelvik & Nesset - Varme og sanitær: Sanne O A - Sprinkleranlegg: Evensen Rør - Ventilasjon: Urd Klima - Elektro: iElektro - Fast inventar, kjøkken og bad: HTH Kjøkkenforum Molde - Lås og beslag: Låsservice Ålesund - Ståltrapper og rekkverk: Midthaug Møre - Tretrapper: Melbye Snekkerverksted - Solavskjerming: Fasadeprodukter - Heiser: Reber Schindler Heis - Byggvask: Sundberg Renhold og EASS - Byggevarer: Montèr Lønseth - Lev.gipsplater og stålstendere: Moland - Royalkledning: Alvdal Skurlag - Leieutstyr: Cramo - Mottak byggavfall: VEOLIA Miljø

 

Romsdalskvartalet nær Molde sentrum inneholder leiligheter, næringsarealer, offentlige etater og parkering.

Romsdalskvartalet ligger mellom Romsdalsgata, Elvegata og Øvre veg ved Molde sentrum.

15.400 kvadratmeter
Bygget har fire og fem etasjer, og en samlet gulvflate på 15.400 kvadratmeter. Prosjektet består dels av nybygging og dels av rehabilitering. Tiltakshaver er Romsdalskvartalet AS. Arbeidene er tegnet av Arkitektkontoret BBW AS og utført i samspillskontrakt av Christie & Opsahl AS. Kontraktssummen er på 185 millioner kroner eks mva.

De nybygde delene er på 6.800 kvadratmeter, mens de rehabiliterte delene er 8.600 kvadratmeter. Næringsarealene utgjør 10.650 kvadratmeter, leilighetene 1.550 kvadratmeter, fellesareal 2.300 kvadratmeter og parkeringsareal 900 kvadratmeter. Leietakere i næringsdelen er NAV, Romsdals Budstikke, Møre bispedømme, KPMG, Molde Voksenopplæringssenter, rådgivningsfirmaet Hammerø & Storvik, HTH, Vitus, Bunnpris og Barnas Lekeland.

Boligdelen inneholder 15 leiligheter, som er fra 46 til 127 kvadratmeter. Snittpris ved salg var 36.000 kroner per kvadratmeter. Prosjektleder Stig Arne Johnsen i Christie & Opsahl beskriver standarden som god. Leilighetene ligger sørvendt og vestvendt og har gode solforhold. Alle leilighetene har egne takterrasser. Alle har også en pakke med kabel-TV, tele og bredbånd. De har livsløpsstandard og tilkomst via heis.

Betong og stål
Tomten er skrånende og har fjellgrunn. Ifølge Johnsen er det sprengt ut cirka 4.500 kubikkmeter faste masser. Bygningskroppen har tilnærmet trekantet form og er 160 meter langt på sørsiden. Bærekonstruksjonen er dels i plasstøpt betong, dels i betongelementer og noe stål. Takene er lettak som er isolert og tekket med papp. De eksisterende fasadene har malt betong, platekledning og flis, de nye har pussplater og royalimpregnert trepanel.

I næringsarealene er det systemhimlinger, systemvegger i stål og gips og vinylbelegg. I Romsdals Budstikkes lokaler er det tepper og parkett på gulvene. I leilighetene er det gipshimlinger, gipsvegger, parkett og flis.

Det ble praktisert rent bygg under byggeprosessen, med vasking over himling før montering. Bygget ble tørket ut med rotoravfukter og byggvarme. Malt betong, puss, royalimpregnert trekledning og tre-/aluminiumsvinduer skal sikre rimelig vedlikehold og lang levetid.

Vestfløyen av bygget varmes opp med vannbåren varme basert på varmepumper, luft til vann. Midtfløyen har radiatorer. Østfløyen har elektriske panelovner og vannbåren oppvarming av ventilasjonsluft.

Både næringsdel og boligdel har balansert ventilasjon med varmegjenvinning. Næringsdelen har sentral driftskontroll. Vestfløyen er sprinklet, resten av bygget er brannseksjonert. Det er utvendig solavskjerming med persienner mot sør og nordvest. Det er også brukt noe solreduserende glass.

Vest for bygget ligger Moldetrappa, en granittrapp på 8 x 15 meter. Den rommer 200 mennesker i amfi og har allerede blitt et samlingspunkt i Molde.

Mange utfordringer
Johnsen sier at Romsdalskvartalet har bydd på mange utfordringer.

– Kombinasjon av nytt og gammelt, høydeforskjeller og lave etasjehøyder som vanskeliggjør føringer er de største utfordringene i prosjektet. Bygget er påbygd flere ganger og består av deler som ble ført opp rett før andre verdenskrig, på 60-tallet og på 80-tallet. Heldigvis har det vært bilforretninger i begge ender og der er etasjehøyden god. Det mest spesielle i bygget er montering av fan coils til både kjøling og oppvarming. Da aktiviteten var på topp var 70 personer i aktivitet på byggeplassen. Byggingen er gjennomført uten noen fraværsskader. Sorteringsgraden på byggavfall var 70 prosent. – For oss har dette vært et lærerikt prosjekt. Vi har fått økt kompetanse på rehabilitering og ombygging. Vi har også erfart at samspillskontrakter kan være en god løsning.

Sivilarkitekt Bengt Brandt i Arkitektkontoret BBW sier at det tidligere har vært vanskelig å få til noe i området langs Romsdalsgata.

– Dette har vært en akilleshæl, det har vært få bedrifter som har blitt her over noen tid. Kvartalet er veldig smalt og det er store høydeforskjeller, faktisk på 11-12 meter. I tillegg var eksisterende bygningsmasse uryddig og det var mange sprang innvendig og utvendig. Dette gjorde det krevende å få et godt formgrep og få til universell utforming for alle deler av bygget. Da det ble en eier av bygningsmassen kunne vi se på hele kvartalet samlet og få til et enhetlig formspråk. Vi har laget en ren linje rundt hele kvartalet, skjær litt i denne, brukt få materialer og vinduer med samme modulmål, for å få harmoni. Romsdalskvartalet er et av de viktigste bygningene mellom Roseby og sentrum og er med på å binde disse to bydelene sammen. Det har også vært krevende å finne løsninger som var økonomisk gunstrige og arkitektonisk riktige.

Tekst og foto: Ole Harald Dale

 


Flere prosjekter