Nord Norges beste anlegg

SILA i Narvik ble kåret til Nord Norges beste anleggsprosjekt i forbindelse med Nord Norsk Bygg og Anleggsmesse(NNBA).

Maskinentreprenørenes Forbund Region Nord står bak prisen som ble delt ut i Tromsø denne helgen.

LKAB sitt nye malmutskipingsanlegg i Narvik (SILA) ble bygget av LNS og sto ferdig i 2009..

Gigantprosjektet vant i konkurranse med:

 - Utsiktspunkt Bergsbotn og Tungeneset utført av Senja Entreprenør AS

- Frøhvelvet Svalbard – utført av Leonard Nilsen & Sønner AS (LNS)

- Riksvei 867 Samamoa – Ervik utført av Arbeidsfellesskapet Nydals Maskinstasjon AS, - - --Harstad Maskin og Anlegg AS, Br. Killi AS

I beskrivelsen av det vinnende prosjekt sies det:

I januar 2006 ankom de første maskinene LKAB’s havneområde (SILA) i Narvik, og et av de mest spektakulære anleggsprosjekt i Nord Norge startet opp. Etter fire år ble dette milliardprosjektet ferdigstilt av LNS 12 november 2009. Prosjektet har vært unikt i sin kompleksitet; oppgaven for LNS var å sprenge ut 13 siloer med en diameter på 38 meter og en dybde på 60 meter. Over siloene skulle det etableres en lossehall hvor togene leverer fra Kiruna i Sverige leverer malmen fra gruvene. Under siloene skulle det lages en gjennomgående tunnel for videre utskipning fra malmhavnen Narvik.

Prosjektet er ikke bare unikt i sin teknologiske kompleksitet, men også gjennom det partneringsamarbeidet utbygger LKAB og entreprenør LNS har hatt. Dette er en samarbeidsform hvor begge parter har hatt et felles økonomisk ansvar for prosjektet, og viser svært godt den tillit LNS som entreprenør nyter hos store oppdragsgivere, og forteller mye om entreprenørfirmaets kompetanse ikke bare innenfor entreprenørdrift, men hvilke kvaliteter firmaet også innehar på det etiske område. Uten denne tilliten fra utbyggers side, og entreprenørfirmaets evne til å oppfylle de strenge krav på dette området også, ville SILA-prosjektet vært vanskelig å gjennomføre innenfor en økonomisk forsvarlig ramme og til rett tid.

 LNS har gjennom SILA-prosjektet enda en gang på en forbilledlig måte synliggjort at de er en kompetent entreprenør, de er i forkant, og et godt eksempel for anleggsbransjen.